Poklon Karpu Godini v New Yorku

V okviru newyorškega filmskega festivala Tribeca so v ponedeljek prikazali dokumentarni film Matjaža Ivanišina Karpopotnik. Premiero na ameriškem trgu je doživel pod naslovom Karpotrotter. Film bo do konca festivala na sporedu še trikrat.

V okviru newyorškega filmskega festivala Tribeca so v ponedeljek prikazali dokumentarni film Matjaža Ivanišina (na fotografiji) Karpopotnik Foto: STA
V okviru newyorškega filmskega festivala Tribeca so v ponedeljek prikazali dokumentarni film Matjaža Ivanišina (na fotografiji) Karpopotnik Foto: STA

NEW YORK > Ivanišinov dokumentarec je v uradni program festivala viewpoint uvrstil programski kurator Jon Gartenberg, sicer predsednik podjetja Gartenberg Media Enterprises, ki s festivalom sodeluje že 12 let. Gartenberg je film predstavil občinstvu v kinodvorani Bow Tie Cinema v Chelsei na Manhattnu ter vodil pogovor z režiserjem.

"Od leta 2002 na festival vodim mednarodne umetnike, ki ustvarjajo eksperimentalne umetniške filme z nekonvencionalnimi zgodbami. Ko sem videl ta film na festivalu v Rotterdamu, sem takoj menil, da je najboljši. Združevanje različnih trenutkov iz časa, prostora in spomina, posnetkov Karpa Godine iz 70. let s posnetki Matjaža Ivanišina se mi zdi zelo ganljivo in prelepo," je po premieri povedal Gartenberg.

Ivanišinov film je poklon znanemu filmarju Karpu Godini, ki je bil njegov profesor. "V Mariboru so me v okviru projekta Evropske prestolnice kulture leta 2012 prosili, da posnamem film o Karpu Godini. Povedal mi je, da to lahko storim, ampak da v njem ne bo nastopal. Odgovoril sem mu, da potem ne bom snemal njegovih prijateljev, ki bodo govorili, da je najboljši režiser vseh časov," se je pošalil Ivanišin in zagotovil, da je bil film Godini zelo všeč.

28-letni Karpo Godina je leta 1971 potoval po Vojvodini in posnel film z naslovom Imam eno hišo, ki ni bil prikazan in je ohranjen le deloma. Ivanišin se je 40 let kasneje podal po enaki poti in skušal najti ljudi, ki so nastopali v filmu Karpa Godine. Nekaj jih je v slabem mesecu dni popotovanja tudi našel. Nastal je film Karpopotnik, ki je še vedno poklon Godini in njegovemu delu, vendar na nekonvencionalen način.

Film oziroma filma prikazujeta različne vojvodinske vasi in njihove narodnosti (Slovake, Rusine, Rome, Madžare, Romune), kar je pri ameriškemu občinstvu sprožilo logično vprašanje o lokaciji snemanja. Ivanišin je pojasnil, da je Vojvodina bogata z različnimi narodi. "Tema, s katero se film ukvarja, se lahko razume tudi izven Slovenije," je povedal Ivanišin in menil, da je film dovolj odprt, da ga lahko vsak po svoje razume.

Newyorški festival neodvisnega filma Tribeca (Tribeca Film Festival) so leta 2002 ustanovili Robert De Niro, Craig Hatkoff in Jane Rosenthal. Po 12 letih je festival "odrasel", je na odprtju v sredo dejal De Niro. Na letošnji, 13. izdaji, bodo od 16. do 27. aprila prikazali več kot 80 filmov z različnih koncev sveta.

Festival Tribeca so De Niro, Hatkoff in Rosenthalova ustanovili, da bi z njim obnovili življenje v spodnjem Manhattnu po terorističnem napadu 11. septembra. Do danes je postal ena najpomembnejših platform za promocijo neodvisnega filma na svetu.

STA


Najbolj brano