Pogoltni volk z borze

Celovečerec Volk z Wall Streeta je Martin Scorsese posnel po biografiji Jordana Belforta, ameriškega borznega posrednika, ki si je v 90. letih s finančnimi mahinacijami ustvaril orjaški imperij.

Režiser Martin Scorsese in Katarina Čas na snemanju filma Volk z Wall Streeta Foto: Photo Credit: Mary Cybulski
Režiser Martin Scorsese in Katarina Čas na snemanju filma Volk z Wall Streeta Foto: Photo Credit: Mary Cybulski

SLOVENIJA > V filmu, ki je po režiserjevih besedah upodobitev bistva ameriškega pohlepa in dekonstrukcije ameriških sanj, ob Leonardu Di Capriu in Matthewu McConaugheyu v vlogi Chantall nastopi Katarina Čas. Včeraj je Scorsesejev nov filmski izdelek prišel tudi na platna slovenskih kinematografov.

Biografija Jordana Belforta (Leonardo Di Caprio) je ekscesna. V treh urah namreč režiser gledalca potegne v stampedo drog, seksa in finančnih škandalov. In čeprav so kritiki filmu, ki sta ga Martin Scorsese in Leonardo Di Caprio pripravljala sedem let, izjemno naklonjeni, to ne velja za člane Ameriške filmske akademije. Nekatere od njih je po poročanju Guardiana film tako razjezil, da so režiserju na pogovoru po projekciji vzklikali, naj ga bo sram. Scorsese je takšnih reakcij gotovo že vajen, navsezadnje sta precej podobne odzive sprožila Casino (1995) in Zadnja Kristusova skušnjava (1988).

Katarina Čas, ki ji je Scorsese dodelil vlogo Švicarke Chantall, je po newyorški premieri za STA med drugim povedala, “da so igralci ponosni, da so lahko sodelovali pri Scorsesejevi mojstrovini, ki jo nekateri že razglašajo za eno kultnih”.

Scorsese je film posnel po resnični zgodbi, Belfortovo biografijo pa je v scenarij prenesel Terence Winter.

“Absurdno zajetno bogastvo, ki si ga je bliskovito nagrabil, zapravlja za neskončno parado afrodiziakov: ženske, metakalon, kokain, avtomobili, brezmejno nakupovanje. A ko se njegovo podjetje Stratton Oakmont kot raketa vzpenja med skrajnosti hedonističnih potešitev, okoli njegovega imperija uspeha zanko zategujeta ameriška agencija za nadzor vrednostnih papirjev in FBI,” lahko med drugim preberemo v predstavitvi filma. Na Primorskem je film na ogled v koprskem Planetu Tuš.MI


Najbolj brano