Poezija je bližina daleč od vsega

Kolikšno moč ima, koliko zmore ganiti in kako uspešno spodmika tla pod nogami bralcev in poslušalcev sodobna mlada poezija bo drevi, jutri in v petek mogoče preveriti na 6. pesniškem festivalu 3P v koprski Pini. Poleg mladih ustvarjalcev bo v ospredju tudi skok na Balkan.

Anja Golob Foto: Maja Pertič Gombač
Anja Golob Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > “Ko smo festival zasnovali, smo želeli dati prostor najmlajšim ustvarjalcem in to še vedno velja,” pravi Karlo Hmeljak, pesnik, pobudnik in vodja festivala 3P, ki je skupaj s kolegi za letošnje vodilo festivala izbral misel Poezija je bližina daleč od vsega. “Upam, si trditi, da bi lahko to geslo držalo za vsako dobro poezijo. Letos smo malenkost parafrazirali geslo nove številke revije IDIOT, ki pravi, da je Balkan bližina daleč od vsega, in zdi se mi, da sta obe definiciji kar zadeli bistvo,” pojasnjuje Hmeljak, sicer redni sodelavec paraliterarne organizacije I.D.I.O.T., ki je od aprila 2009 izdala že deset številk literarne revije IDIOT (X. je predstavila na nedavnem 1. festivalu novodobne umetnosti Izis v Izoli), enajsta številka, poimenovana IDIOT Balkan, pa prinaša tako poezijo slovenskih pesnikov kakor literarnih ustvarjalcev iz drugih balkanskih držav. “IDIOT Balkan je izgovor, da se ponovno spoznamo, zmrežimo, praznujemo in prevajamo dalje. Da vidimo, kako daleč smo si in kako zares blizu. Ideja je, da nas več združuje kot razdružuje. Čeprav so namišljene in fizične meje med nami, jezik prevaja vse. In vse, kar čuti rob, prestopa v črt teh tok. IDIOT Balkan: 'Bližina daleč od vsega.' Začetek vsaj lepega prijateljstva, če že 'bratstvo i jedinstvo' ni šlo skoz," je o novi številki slikovito zapisal Tibor Hrs Pandur, pesnik in eden od ustanoviteljev revije.

Hmeljak dodaja, da Slovenija IDIOT-u ni bila nikoli dovolj: “Eden izmed korakov, ki je bil od vedno v planu, je ta, da bi se širili v druge jezike. In po številki The best of IDIOT - Najboljše doslej, ki je kot slovensko-angleška izdaja izšla decembra 2012, je ta prva izmed mnogih številk posvečenih prozi in poeziji na Balkanu.”

Drevišnji program bodo ob 20.30 v e-Kavarni PiNA začeli z branjem novih pesmi Uroša Praha. Pesmi iz zbirke Podaljšano bivanje (LUD Literatura, 2013) bo prebiral Gašper Torkar, za njim pa svoje še Jan Krmelj. Jutri bo na vrsto prišla revija IDIOT Balkan, ki jo bodo prestavili člani uredništva in gostje: srbski pesnik Bojan Savič Ostojić,črnogorski pesnik Vladimir Đurišić inhrvaški pesnik Marko Pogačar.

Sklepni petkov večer bodo zaznamovale pesnice: Anja Golob bo predstavila pesniško zbirko Vesa v zgibi (Mladinska knjiga, 2013), svoj prvenec Iskanje Hrane, ki je v istem času izšla pri isti založbi, bo odstirala Barbara Jurič, Monika Vrečar, ki je predlani pri LUD Šerpa izdala prozni prvenec Kdo je najel sonce, pa bo brala še neobjavljene pesmi.

“V Sloveniji izide vsako leto po 150 zbirk, zato se težave pojavijo pri selekciji. Mi smo festival zastavili tako, da skušamo iz te poplave izbrati, kar se nam zdi najboljše, pri čemer dajemo prednost novim stvarem, zato bo letos kar nekaj avtorjev bralo iz rokopisov,” pojasnjuje Hmeljak, ki za dobro poezijo med drugim označuje tisto, ki ima na bralca učinek: “Preseže simbolno vrednost jezika in na bralca vpliva skorajda fizično; spodmakne mu tla pod nogami, da mora znova prevprašati svoja prepričanja in poglede.”

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano