Podlosti sodobne družbe po “tržaško”

Komedijo Šoferji za vse čase Mira Gavrana v režiji Borisa Kobala in izvedbi Slovenskega stalnega gledališča v Trstu bodo v tržaškem gledališču premierno videli v petek. Slovenska gledališča so v zadnjem desetletju uprizorila štiri dela tega svetovno znanega hrvaškega dramatika, Šoferje pa bodo na odru slovenskih gledališč videli prvič.

Gavranovi Šoferji za vse čase v režiji Borisa Kobala: (z leve)  Lara Komar, Minu Kjuder, Vladimir Jurc in Primož Forte
Gavranovi Šoferji za vse čase v režiji Borisa Kobala: (z leve) Lara Komar, Minu Kjuder, Vladimir Jurc in Primož Forte  

TRST > Letošnja prva premiera za odrasle bodo torej Šoferji za vse čase hrvaškega dramatika Mira Gavrana. Režiser Boris Kobal je komedijo, ki s satirično ostjo govori o ljudeh, ki kradejo, ropajo, kjer se le da (avtor tragikomično odpira cel spekter groženj, izsiljevanj, prisluškovanj, vohunjenj, skratka vsega, kar je pri človeku najbolj podlo in nizkotno), prestavil v tržaško okolje in tržaški dialekt, “groznega Hercegovca” pa bo zamenjal “grozni islamist”, ki ga bo kot gost odigral član Slovenskega ljudskega gledališča iz Celja, igralec Tarek Rashid. Kot gostja bo v predstavi nastopila tudi Minu Kjuder, pred tremi leti dobitnica Borštnikovega prstana.

Boris Kobal je celotno komedijo umestil v tržaško okolje in tržaško govorico, se pravi da se bosta mešala italijanski in slovenski tržaški dialekt, in dramsko besedilo tudi nekoliko priredil.

“Zagotovo ni mogoče v besedilo posegati tako, kakor se komu zahoče. Veljajo seveda pravila. Avtor je priredbo odobril, saj ne načenja temeljne zgradbe njegovega besedila,” je pred premiero povedal režiser Boris Kobal.

“Čar tega dela so problemi sodobne družbe, od korupcije do drugih človekovih podlosti, a na način, da se temu lahko tudi smejemo,” pojasnjuje Boris Kobal.

Leta 1961 rojeni dramatik Miro Gavran je v zadnjih 20 letih najpogosteje tiskani sodobni hrvaški avtor. Doslej je imel več kot 200 gledaliških premier svojih del po vsem svetu, njegove predstave je videlo več kot dva milijona gledalcev. Preveden je v več kot trideset svetovnih jezikov.

Kobalovi tržaški “šoferji za vse čase” so igralci Vladimir Jurc, Primož Forte in gost Tarek Rashid v vlogi Adija-alias Sadam el Yemenija. V vlogi žene protagonista se bo po nekajletni odsotnosti vrnila na tržaški oder Minu Kjuder. V vlogah hčere, žene in sosede današnje razširjene zamejske družine pa bodo zaigrale Lara Komar, Nikla PetruškaPanizon in Maja Blagovič. Scenografijo je podpisal Peter Furlan, kostume Petra Gruden, luči pa Rafael Cavarra.

Sodobna komedija Šoferji za vse čase ima seveda poleg umetniškega učinka precej zahtevno nalogo, ki si jo je zadalo novo umetniško vodstvo gledališča, znova privabiti v Slovensko stalno gledališče v Trstu čim več slovenskega občinstva.

MAJDA SUŠA


Najbolj brano