Po metalcih prihajajo punk-rockerji

Po lanski uspešni premierni izvedbi festivala Punk Rock Holiday, ki je v štirih dneh na Sotočje privabil 10.000 obiskovalcev, se jutri začenja druga festivalska izdaja. Do sobote bodo organizatorji na dveh odrih pripravili koncerte 46 zasedb; med njimi bodo tudi angažirani Anti-Flag, pa po petih letih ponovno združeni Good Raddiance, The Toy Dolls, 7 Seconds in Sick of It All.

Jutri zvečer bodo z glavnega odra festivala Punk Rock Holiday zagrmeli Anti-Flag Foto: Cory Morton
Jutri zvečer bodo z glavnega odra festivala Punk Rock Holiday zagrmeli Anti-Flag Foto: Cory Morton

TOLMIN> Festival ob sodelovanju produkcijske ekipe, ki skrbi za Metalcamp, pripravlja THC Društvo iz Trbovelj.

Po besedah programskega vodje festivala Andreja Sevška na Sotočju pričakujejo približno toliko obiskovalcev kot lani: “Tokrat sicer nimamo tako odmevnih imen, kot sta bili Bad Religion in NOFX, a za festival vlada veliko zanimanja, še zlasti izven naših meja.” Lani je Punk Rock Holiday ob slovenskih privržencih punk-rocka obiskalo tudi veliko glasbenih navdušencev iz Italije, Avstrije in Hrvaške.

Jutri zvečer bodo med drugim z glavnega odra grmeli Anti-Flag. Band iz Pittsburgha, ki energični punk- rock uporablja za širjenje angažiranih sporočil v duhu sprememb za večjo družbeno enakost, je marca izdal novo ploščo The General Strike, na Sotočju pa se bodo ustavili v okviru svetovne turneje. Isti večer organizatorji pričakujejo tudi newyorško zasedbo Sick of It All, ki jo kritiki uvrščajo med najbolj prepoznavne hardcore bende. Ljubitelji hardcorovskih ritmov nestrpno čakajo tudi 7 Seconds, ki z 32-letnim stažem veljajo za kultni hardcore bend, za njimi pa bodo oder zavzeli Good Riddance.Straight-edge zasedba iz Santa Cruza, ki je zaslovela s kombinacijo hitrega punka in spevnih melodij, je januarja letos združila moči po petih letih premora.

Med najbolj zvenečimi imeni, ki bodo občinstvo gnala v noro ekstazo in ples, so še španski The Locos (nastopili bodo v petek), v soboto pa se bodo v Slovenijo vrnili The Toy Dolls. Angleški trio, ki je leta 2009 slovensko občinstvo v živo in od blizu obnorel na Šklabafestu, tokrat prihaja z novo ploščo The Album After The Last One.

Na osrednjem odru se bo predstavilo tudi nekaj slovenskih zasedb, med drugim Buldogi, Backstage in Pigs Parlament, šestčlanski ska-punk-hardcore band iz Goriških brd. Zasedba, ki je začela leta 2004, pred dvema letoma pa ste se ji pridružila še trobentač in pevka, je lani na festivalu Punk Rock Holiday nastopila kar v lastni režiji. Organizatorje so navdušili, tako da bodo tokrat koncertirali na glavnem odru, kjer bodo zagotovo predstavili tudi material s še sveže, junija izdane druge plošče Different Pigs, Same Shit. Od primorskih zasedb pa bo v teh dneh na Sotočju moč slišati še skupino Woli Wo. Mladci z Grgarja bodo nastopili na Beach Stageu, odru, ki ga organizatorji namenjajo mladim slovenskim zasedbam.

Festival, ki je že z lansko premiero postal največji svoje vrste v regiji, pa se sooča s podobnimi težavami kot (zdaj že bivši) Metalcamp. “V festivalih, kot je naš, lokalna skupnost običajno vidi le dobiček, kar je zgrešeno. Sama lokacija, ki je res izjemna, za festival, žal, ni dovolj. Stroški, ki jih imamo z najemom lokacije in vsemi pripadajočimi logističnimi zadevami, namreč znašajo prav toliko, kolikor namenimo za bende,” pravi Sevšek in pojasni, da gre za približno 50.000 evrov.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano