Po javni vaji javna kraja

Kantavtor, mehki terorist in aktivist Marko Brecelj se po poldrugem letu, ko je tam teden dni imel Brecljevanje, vrača v Cankarjev dom. Prihodnji četrtek bo premiera gledališko-glasbenega križanca Torej v Vršač, ki ga Brecelj opisuje kot “mehkoteroristično večmedijsko predstavo oziroma vzgojnoizobraževalni minimalistični muzikal”.

Marko Brecelj bo Cankarjev dom tokrat zavzel z uprizoritvijo Torej v Vršac Foto: STA
Marko Brecelj bo Cankarjev dom tokrat zavzel z uprizoritvijo Torej v Vršac Foto: STA

LJUBLJANA > V sklopu Brelcljevanja se je Marko Brecelj aprila lani v Cankarjevem domu predstavil z razstavo, koncertoma, pogovori in video projekcijami. “Marko Brecelj je unikatna, legendarna osebnost slovenske kulture. Že to je dovolj močen argument, da smo se odločili, da z njim nadaljujemo,” je pojasnil direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik. In dodal, je treba s predstavljanjem Brecljevega umetniškega kreda nadaljevati, da ga bo vsaj ena ljubljanska institucija predstavila v vsej njegovi širini in globini ter z vsem, kar počne, kar želi sporočiti.

Marko Brecelj bo v nedeljo ob 20. uri nastopil v ljubljanski Drami - v sklopu cikla Akustika v Drami bo pripravil multumedijski koncert Pridite v Cankarjev dom. Torej v Vršac bodo uprizorili še 22., 27., 28. in 29. novembra v dvorani Duše Počkaj.

Režiserka Renata Vidič pa je povedala, da uprizoritev Torej v Vršac predstavlja avtorsko delo Marka Breclja in njegovo delovanje, ki je hkrati njegovo življenje. “Na oder postavljamo svet in delovanje Marka Breclja v kompletu.” Dodala je, da gre za politični performans, ki se med drugim dotika tem, kot so manipulacija medijev, manipulacija z mediji ter politični despotizem v Kopru, Sloveniji ter po svetu.

Na vprašanje, zakaj v Vršac, je Brecelj pojasnil, da zaradi tamkajšnjih ustvarjalnih in naklonjenih ljudi. In dodal, da mora oditi v to vojvodinsko mesto, če želi najti razumevanje in spoštovanje svojega dela. Pojasnil je še, da je doslej ustvaril že javno vajo, dvajo in trajo, to pa da bo prva javna kraja.

V predstavi, ki je nastala v koprodukciji Društva prijateljev zmernega napredka (DPZN), Cankarjevega doma, Marka Letonje in Mateje Koležnik, bodo nastopili Marko Brecelj v vlogi priletnega parazita, Arijana Brecelj Filipčič v vlogi višje inšpektorice, Iztok Krkoč kot receptor DPZN, Ajda Šulc kot natakarica ter Mitja Manček kot animator.

STA, MI


Najbolj brano