Plešoči duši na betonskih stopnicah

Nastja Bremec in Michal Rynia sodita med vrhunske plesalce sodobnega plesa - tako na Goriškem kot tudi tudi v Sloveniji. V torek sta v okviru Javnega sklada za kulturne dejavnosti novogoriškemu občinstvu predstavila kratki film Trenutek vročice, ki je bil prikazan tudi na letošnjem Festivalu slovenskega filma.

Nastja Bremec in Michal Rynia v filmu Trenutek vročice
Nastja Bremec in Michal Rynia v filmu Trenutek vročice 

NOVA GORICA > Nastja in Michal sta že s kratko koreografijo, s katero sta uvedla filmsko projekcijo, pokazala svoj gibalni žanr, ki je izrazito žensko-moški, emotivno zasnovan, v dinamičnem tempu in natančnih plesnih likih.

Kratki film, nastal v režiji Svetlane Dramlić, po scenariju Jurija Hudolina, z direktorjem fotografije Markom Brdarjem ter ob glasbi, ki sta jo prispevala Silence in Lucia Maria, s prvinami sodobnega plesa, baleta in hip hopa pripoveduje zgodbo dveh. Dveh, ki se iščeta, privlačita, odbijata, soočita, se borita. A vse to se dogaja tako rekoč v istem nizu, skoraj hkrati, v urbanem betonskem minimalizmu, na ostrih stopnicah, da sta dve plešoči duši videti kot noti na notnem črtovju. Ki znata biti nežni, intimni, senzibilni in že v naslednjem trenutku energični, nabiti, vročični.

“Kratki film je nastal na pobudo RTV Slovenija in studia Arkadena, ki sta pripravljala sklop oddaj, pravzaprav portretov sodobnih plesalcev. Ampak tudi sicer se z Nastjo poslužujeva video forme za predstavitev najinega dela, saj naju tako lahko vidi več ljudi,” pravi Michal Rynia, po rodu Poljak, ki je plesno izobrazbo pridobil na Nizozemskem, že nekaj let pa živi v Novi Gorici. Tu, v Eda centru, sta z Nastjo lani postavila MN Dance Company, kjer snujeta nove plesne predstave in poučujeta ples. “Za kratki film sva imela na razpolago le en snemalni dan, predlagala sva kar domačo lokacijo Eda centra, ki so jo takoj sprejeli. Malo je bilo tudi improvizacije, a s končnim izdelkom sva zelo zadovoljna,” je dejal Michal. Z Nastjo imata ambicijo in voljo zasnovati profesionalno sodobno plesno sceno v mestu in upati je, da ju bo Nova Gorica sprejela z odprtimi rokami, saj v mesto in predvsem med mlade prinašata kreativno moč, umetnost giba in dobro energijo.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano