Pilonovo galerijo bo leto dni vodila Nataša Kovšca

Irene Mislej, ki se je po 18 letih opravljanja funkcije direktorice Pilonove galeriji v Ajdovščini upokojila, bo za leto dni nasledila Nataša Kovšca. Z delom je začela konec aprila, v svojem kratkem mandatu pa ima pred seboj več pomembnih nalog. Kot eno najpomembnejših je izpostavila ureditev skladiščnega depoja galerije.

Irene Mislej, ki se je po 18 letih opravljanja funkcije direktorice Pilonove galeriji v Ajdovščini upokojila, bo za leto dni nasledila Nataša Kovšca Foto: STA
Irene Mislej, ki se je po 18 letih opravljanja funkcije direktorice Pilonove galeriji v Ajdovščini upokojila, bo za leto dni nasledila Nataša Kovšca Foto: STA

AJDOVŠČINA > Pojasnila je, da so slike in ostali predmeti slikarja Vena Pilona ter podarjene slike njegovih prijateljev sedaj shranjene v neustreznih prostorih na podstrešju galerije. Ker pa je Pilonova galerija na seznamu državnih muzejskih zbirk, mora imeti urejene primerne skladiščne prostore. Te naj bi v prihodnje uredili v bližnji Rustjevi hiši, ki jo je v te namene Občina Ajdovščina že odkupila.

Kovšca bo sledila programu dela Mislejeve, ki je bil že potrjen. “Prišlo bo do nekaj manjših sprememb, vendar ne bodo predstavljale kakšnih bistvenih novosti v programu dela galerije,” je povedala v.d. direktorice Pilonove galerije.

Depo v odkupljeni hiši, ki stoji v neposredni soseščini Pilonove galerije, bi bil dovolj velik za kvalitetno hrambo umetnin. V prihodnje pa bo treba opraviti tudi digitalizacijo umetnin, ki so v lasti Pilonove galerije.

V galeriji bodo še naprej pripravljali mesečne razstave priznanih slovenskih umetnikov, sodelovali s srednjimi in osnovnimi šolami, v načrtu pa imajo tudi študentske delavnice.

Kovšca si bo prizadevala predvsem za ohranitev doslejšnjega umetniškega in strokovnega nivoja galerije, obenem pa se bo zavzela za večjo odprtost galerije javnosti. “Želim si, da bi bila galerija prijazna do obiskovalcev in čimbolj dostopna javnosti. Zato bomo v prihodnje pripravljali tudi javna vodenja, ki jih doslej nismo imeli,” je še povedala.

Do konca meseca so v Pilonovi galeriji na ogled dela nedavno preminulega slikarja Bogdana Borčiča.

STA


Najbolj brano