Pevski zbori iz nekdanje Jugoslavije “v en glas”

V Španskih borcih in po ulicah Ljubljane bodo 7. in 8. junija odmevale pesmi upora. Članice ženskega pevskega zbora Kombinat namreč pripravljajo drugo izdajo festivala samoorganiziranih zborov Vsi v en glas!.

Članice ženskega pevskega zbora Kombinat  pripravljajo drugo izdajo festivala samoorganiziranih zborov Vsi v en glas! Foto: Andraž Gombač
Članice ženskega pevskega zbora Kombinat pripravljajo drugo izdajo festivala samoorganiziranih zborov Vsi v en glas! Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > V časih, ko je pesem upora “še kako pomembna”, želijo Kombinatke občinstvu predstaviti njim sorodne zbore iz nekdanje Jugoslavije.

Skozi pesem se manifestira upor

Idejo za festival so Kombinatke dobile leta 2011 v Beogradu, kjer je potekal festival samoorganiziranih zborov z območja nekdanje Jugoslavije Svi u glas!. Zbori so pevke navdušili tako s sporočilnostjo kot z glasbeno izvirnostjo in artikuliranostjo, zato so se odločile, da drugo izdajo priredijo v Ljubljani. “V današnjih časih potrebujemo več upora, ki se manifestira skozi pesem,” je na današnji novinarski konferenci povedala vodja festivala in članica Kombinatk Polona Glavan.

V goste Kombinatk v Ljubljano prihaja pet zborov, ki jih povezujejo delavske in revolucionarne pesmi. Po sestavu izstopa Le Zbor iz Zagreba, ki velja za prvi ženski mešani, lezbično-feministični zbor z območja nekdanje Jugoslavije. Njihova posebnost so pesmi, ki se nanašajo na ženske oziroma ženske v njih nastopajo kot glavne junakinje. Le Zbor bo v okviru festivala predstavljen tudi s sobotno projekcijo dokumentarnega filma Bog, ohrani Le Zbor.

Najstarejši samoorganizirani zbor v festivalskem naboru je beograjski Horkestar, katerega ustanovitev sega v leto 2000. Poleg pesmi upora pevci izvajajo uglasbene pesmi znanih in neznanih srbskih pesnikov, pa tudi obdelave novovalovskih skladb. Najmlajši v naboru, s triletnim aktivnim stažem, je beograjski zbor Svetonazori. Njegovi člani na svojih nastopih, kot piše v gradivu, sporočajo, “da je lepo mešati ideologije levice in desnice, da se je z obema treba ukvarjati ustvarjalno”.

Veliko dela z opozarjanjem na po mnenju mnogih nedopustne arhitekturne posege v Skopje ima zbor Raspeani Skopjani. Glavanova je spomnila, da je bilo Skopje po potresu leta 1963 zgrajeno na solidarnosti, aktualne arhitekturne posege pa tamkajšnji prebivalci razumejo “kot pljunek v obraz”. Na festivalu bo nastopil še beograjski zbor Proba, za katerega so značilne izvedbe avtorskih pesmi pesnikov, ki so sodelovali na pesniškem festivalu Pesničenje.

Zbori na koncertih in ulicah

Vseh šest zborov, vključno s Kombinatkami, bo nastopilo na dveh večernih koncertnih dogodkih v Španskih borcih, v soboto ob 11. uri pa bodo zbori zasedli ljubljanske ulice. Kako dolgo in kje bodo nastopali bo, tako Glavanova, odvisno od trenutnega navdiha, razpoloženja in občinstva. V sklopu festivala bo 8. junija organizirana tudi okrogla miza Pesem upora danes, na kateri bodo Rastko Močnik, Ana Hofman, Igor Vidmar in Ksenija Jus govorili o tem, kako lahko enaka pesem upora deluje v različnih kontekstih ter kdo so bili njeni avtorji in naslovniki nekoč in danes.

Organizacija festivala je bila po besedah Glavanove velik zalogaj, predvsem finančno, saj zanj potrebujejo 10.000 evrov. Od ministrstva za kulturo so prejele 1500 evrov, na odločbo s strani ljubljanske mestne občine pa še čakajo. Podprli so jih tudi nekateri sponzorji, a ne dovolj, da bi festivalske dogodke lahko ponudile brezplačno. Tako so se odločile, da za koncerte v Španskih borcih postavijo dostopno ceno pet evrov, na ulice pa z odprtimi rokami vabijo prav vse.

STA


Najbolj brano