Petje brez besedila in klavir na Vremščici

Zgodba o lipicancih je s Krasom prepletena ravno tako kot je bilo z njim prepleteno ustvarjanje kraških umetnikov. O tem, sicer prek glasbe, govori tudi kratki, sedemminutni glasbeni film Lipicanci, ki je nastajal pod taktirko Jasne Hribernik.

Prizor iz Lipicancev, posnet na Vremščici - za klavirjem avtor glasbe Janez Dovč ter Boštjan Gombač in Metod Banko Foto: Aleš Anžič/Rtv Slo
Prizor iz Lipicancev, posnet na Vremščici - za klavirjem avtor glasbe Janez Dovč ter Boštjan Gombač in Metod Banko Foto: Aleš Anžič/Rtv Slo

LIPICA > Predpremiero je film doživel včeraj - kje drugje kot ravno v Lipici.

“Glasba in zgodba sta nastajali istočasno,” je o nastajanju filma pojasnila režiserka in scenaristka Jasna Hribernik in dodala, da je sodobni svet prenasičen z informacijami in zato lahko posneta prizorišča razumemo tudi kot prostor meditacije. Kot je povedal Janez Dovč, ki je prispeval glasbo, poleg tega pa je še programiral zvok, se usedel za klavir in v roke prijel bas kitaro, je za navdih najprej služila Kocbekova pesem Lipicanci.

Na drugem programu slovenske televizije bo film na sporedu prihodnji torek ob 21.25.

Svoje pa je seveda prispeval sam Kras kot ambient in umetniki, ki so v tem okolju ustvarjali: Avgust Černigoj, Edvard Stepančič in še včerajšnji slavljenec Srečko Kosovel. Ekipa je snemala na treh lokacijah, in sicer v Štanjelu, Lipici in na Vremščici, kamor so za potrebe filma prinesli tudi klavir. Čeprav ideja filma izhaja iz Kocbekove pesmi, pa boste v filmu zaman čakali na odpeto besedilo. Poleg Dovča pa v filmu nastopata še Boštjan Gombač (vokal) in Metod Banko (vokal, recitacija in bršljanov list). Na včerajšnji predpremieri so vsi trije skupaj tudi nastopili.

“Doživetje povezanosti z naravo in povezanosti črede lipicanskih konj je izjemen občutek, težko ga je ubesediti, vendar ga lahko film- ska kamera zajame na drugačen način,” meni Boštjan Bizjak, v.d. direktorja Kobilarne Lipica, sežanska prevajalka Jolka Milič pa je bila - kot običajno - pronicljiva in kratka. “Edina kritika: film je občutno prekratek!”

Kratki glasbeni film Lipicanci je nastal v produkciji Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija, direktor fotografije in snemalec je bil Uroš Hočevar, montažerka Polona Mareš, urednik oddaje Daniel Celarec, producent pa Matija Vidic.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano