Pet vrhuncev v času krize

V piranski Križni hodnik se jutri že 34. leto vračajo Piranski glasbeni večeri, ki ves ta čas neprekinjeno pod okriljem portoroškega Avditorija ponujajo vrhunsko klasično glasbo v izvedbi priznanih mednarodnih izvajalcev. Letos so po principu “ne številčnost, temveč kakovost” pripravili pet koncertov s poudarkom na 320-letnici rojstva Giuseppeja Tartinija.

Jutri se v piranskem Križnem hodniku začenjajo Piranski glasbeni večeri s koncertom slovaškega komornega orkestra  Cappella Istropolitana
Jutri se v piranskem Križnem hodniku začenjajo Piranski glasbeni večeri s koncertom slovaškega komornega orkestra Cappella Istropolitana 

PIRAN> Že jutri se mu bodo ob 21. uri na letošnjem prvem koncertu poklonili tudi glasbeniki slovaškega komornega orkestra Cappella Istropolitana.

“Ponosen sem, da so na sodelovanje pristali tako eminentni glasbeniki, kakor so člani komornega bratislavskega orkestra Cappella Istropolitana, ki velja za enega najboljših na svetu in letošnji cikel jutri odpira,” pravi Ervin Berce, programski vodja festivala. Orkester, ki prihodnje leto praznuje 30-letnico delovanja, je izdal že več kot 110 zgoščenk, ki zajemajo glasbo od baroka do 20. stoletja, s piranskim koncertom bodo obeležili tudi 320-letnico rojstva Giuseppeja Tartinija, saj bodo izvedli njegov Koncert za violino in orkester z mladim koncertnim mojstrom zagrebške filharmonije, violinistom Martinom Dravšnikom.

Na drugem koncertu prihodnji petek bosta v počastitev 150. obletnice Debussyjevega rojstva nastopila češka glasbenika, oboist Vilem Veverka in pianist Ivo Kahanek. Za tretji koncert, ki bo edini sredi tedna in sicer v sredo, 25. julija, pa po besedah organizatorjev že zdaj vlada izjemno zanimanje, saj bo poznani karizmatični italijanski pevec in igralec Pino De Vittorio z mednarodnim ansamblom na zgodovinskih instrumentih, premierno izvedel Projekt Gorzanis. “Program bo v celoti posvečen skladatelju Giacomu Gorzanisu, slepemu Apuljčanu, ki je v 16. stoletju živel v Trstu in bil tesno povezan s slovenskim plemstvom, med drugim tudi z goriško družino Dornberk, kar ga povezuje tudi z našimi kraji,” pojasnjuje Berce, ki se veseli tudi prvega gostovanja slovitega Godalnega kvarteta Čajkovski v Sloveniji.Sestav v Rusiji in po svetu uživa velik ugled, barvo njegovega zvena pa primerjajo z bogastvom orkestrskega.

Sklepni koncert bo 10. avgusta pripadel slovensko - italijansko triu, s Prešernovim nagrajencem Črtomirjem Šiškovičem na čelu, ki se bo v večeru Hommage a Tartini (1692-2012) s programom, poimenovanim Virtuozi na burbonskem dvoru, poklonil 320-letnici Tartinijevega rojstva.

Tudi letos Piranski glasbeni večeri potekajo v Križnem hodniku piranskega minoritskega samostana, ki ga Ervin Berce brez označuje za “najbolj akustični prostor v Sloveniji”. Vodilo pri sestavi programa ni bila številčnost, temveč kakovost, k čemur so svoje prispevale tudi negotove razmere, zlasti pri financiranju kulture, a Berce je prepričan, da pet koncertov prinaša izjemen glasbeni nabor. Trenutno stanje v družbi je prispevalo tudi k znižanju vstopnin, saj si prireditelji želijo približati klasično glasbo čim širšemu krogu poslušalcev. Cena vstopnic za študente, dijake in upokojence je 14, redna pa 16 evrov.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano