Pegan: Igralci bodo nosilci sezone

Ansambel Gledališča Koper bo v novi gledališki sezoni postregel s šestimi premiernimi uprizoritvami. Gledalci bodo ob izboru dramskih tekstov direktorice Katje Pegan podoživljali predvsem ljubezen, videno bodisi skozi oči “vrtoglave komedije”, melodrame, drame ali kot hommage commedii dell' arte.

Direktorica koprskega gledališča Katja Pegan Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Direktorica koprskega gledališča Katja Pegan Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER> Program nove sezone prinaša večinoma tekste sodobnih avtorjev. Ljubezen, o kateri se nam po besedah Peganove pogosto zdi, da vemo vse, pa nas vedno znova preseneti, bo rdeča nit prve premierne uprizoritve, ljubezensko kriminalne spevoigre Ni bila peta, bila je deveta italijanskega avtorja Alda Nicolaja.

Avtor v središče zgodbe, ki se dogaja v zlatih časih italijanske popevke, postavi ljubezenski trikotnik med tovarnarjem, njegovo ženo Evo in njeno ljubeznijo Brunom. Predstavo v režiji Jake Ivanca bodo pospremili songi zimzelenih uspešnic italijanske popevke v prevodu Igorja Sakside. Premierno bo uprizorjena 12. oktobra, po besedah Peganove pa je pričakovati, da bo po Duohtarju pod mus, Poslednjemu termina(l)torju in Sljehrniku naslednja uspešnica koprskega ansambla.

Februarja prihodnje leto bo v koprodukciji z beograjskim Gledališčem Atelje 212 premierno uprizorjena igra Ay, Carmela, čustvena in intimna kronika španske državljanske vojne Joseja Sanchisa Sinisterre. Ljubezensko zgodbo varietejskega para, ki ga vojna postavi na preizkušnjo, bo v režiji Marka Manojlovića tokrat odigral slovensko-srbski par. V vlogi Carmele bo nastopila Lara Jankovič, vlogo Paulina pa bo odigral Branislav Trifunović. Predstava bo dvojezična, tekst v srbščini bo med uprizoritvijo podnaslovljen v slovenščini.

Konec aprila bo premierno uprizoritev dočakala drama Indigo igralca, dramatika in scenarista Duška Premovića. Sofisticiran tekst o lažnem življenju Ane in Bele, ki si delita skupno pisarno, v svoji življenji pa ne upata spustiti ljubezni, bo režiral Boris Cavazza. Gre za sveže dramsko delo, ki je svojo krstno uprizoritev doživelo avgusta letos na festivalu Grad Teater v Budvi v Črni gori. V drami, ki je predvsem zgodba sodobne ženske, njene razpetosti med kariero, materinstvom, zakonom in občasnimi ljubezenskimi pobegi, se bodo poskusili Ajda Toman, Rok Matek in Jožica Avbelj.

Premierne uprizoritve koprskega gledališkega ansambla za odrasle bo sklenila komedija Carla GoldonijaSluga dveh gospodarjev. Komedijo, v kateri ne bo manjkalo ljubezenskih parov, ki se srečno združijo šele, ko vmes poseže sluga, bo režiral Kokan Mladenović in predstavlja po besedah Peganove hommage gledališki formi commedie dell' arte.

Letošnji program po besedah Peganove v ospredje postavlja igralce, ki bodo “nosilci sezone”. Izbor del je v določeni meri posledica varčevalnih razmer, gre namreč za tekste z manj nastopajočimi. Obenem pa predstavljajo vloge za člane gledališkega ansambla, ki so večinoma na poti proti vrhuncu svojih profesionalnih karier, veliko priložnost, je dodala.

Za otroke bo ansambel koprskega gledališča letos pripravil dve premieri, in sicer interaktivno igro Binka Tinka Pobalinka - Nagajivka v čudežni deželi, ki je avtorski projekt igralke Ajde Toman, ter uprizoritev otroške zgodbice Martina WadellaTi in jaz Mali medo, ki jo bo režiral Jaka Ivanc.

Gledališče Koper je za prihajajočo sezono oblikovalo štiri abonmaje za odrasle, enega za dijake in študente in dva otroška abonmaja. Stari abonenti lahko abonma vpišejo še do petka, vpis za nove abonente bo potekal od 10. do 14. septembra.

STA


Najbolj brano