Pavšič pozval k nakupu knjig v Tržaški knjigarni

Ob težavnem položaju Tržaške knjigarne, ki naj bi poslovala z vse večjo izgubo, je predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Rudi Pavšič dejal, da bodo s skupnimi močmi premostili krizo. Zapisal je, da SKGZ ceni pomoč lastnice knjigarne, Jadranske finančne družbe, in pozval vse člane SKGZ k nakupu knjig.

Predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Rudi Pavšič Foto: Tino Mamić
Predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Rudi Pavšič Foto: Tino Mamić

TRST > Jadranska finančna družba je po besedah Rudija Pavšiča knjigarni odpisala terjatve neizplačanih najemnin zadnjih treh let v višini 80.000 evrov, s čimer je “izničila določene namige in kritike”. Družba je sicer lastnica knjigarne od leta 2008.

Za rešitev knjigarne bi si morali po njegovih besedah prizadevati vsi, saj gre za pomembno kulturno središče sredi mesta. Ob tem je omenil literarni maraton, ki se ga je 8. junija udeležilo približno 40 literatov in več kulturnikov in družbenopolitičnih osebnosti iz širšega obmejnega prostora.

Ob pozivu k nakupu knjig, “ki velja tudi vsem tistim, ki si prizadevajo za obstoj in razvoj edine slovenske knjigarne v mestu”, je zapisal, da Tržaška knjigarna potrebuje sistemsko rešitev, ki zadeva tako finančni kot prostorski aspekt in vsebinsko ponudbo.

Doslej je knjigarna delovala izključno na tržni podlagi in ni bila deležna javnih podpor, ki jih dobivajo številne druge kulturne ustanove. Splošna gospodarska kriza in posledični padec prodaje knjig postavljata v resno nevarnost nadaljnji obstoj knjigarne, je še zapisal.

Javna agencija za knjigo RS bo v petek v uradnem listu in na svojih spletnih straneh objavila javni razpis za sofinanciranje in podporo delovanja knjigarn. Na razpis se lahko prijavi tudi Tržaška knjigarna, ki je na njem v preteklosti že uspešno kandidirala.

STA


Najbolj brano