Partizanska pesem iz roda v rod

Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič je začel proslavljati svojo 40-letnico. V nedeljo je nastopil v tržaškem Kulturnem domu in ga po dolgem času spet napolnil do priložnostno dodanih sedežev. Poln je bil tudi oder, saj je nanj stopilo 150 pevcev in glasbenikov.

 Slavljenci - Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič in dirigentka Pia Cah Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Slavljenci - Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič in dirigentka Pia Cah Foto: Tomaž Primožič/Fpa

TRST> Slavljencu so se na prvem od štirih predvidenih koncertov (ostali bodo novembra v Ljubljani, Novi Gorici in Zgoniku) pridružili številni ustvarjalci z obeh strani meje. Že od uvodne pesmi Na juriš so na odru stali še Partizanski pevski zbor Ljubljana pod vodstvom Franca Gornika, Ženski pevski zbor Kombinat pod vodstvom Mateje Mavri, taborniki Rodu modrega vala iz Trsta in Gorice ter zamejska rock skupina Dirty Fingers. Udarne pesmi so zato na predsinočnjem koncertu večkrat zadonele v ritmu električnih kitar in basov.

“Za nami je okrog tisoč koncertov,” je v začetnem pozdravu spomnila Poljanka Dolhar. Novinarka in pevka pri TPPZ Pinka Tomažiča je v italijanščini in slovenščini povedala, da so po štiridesetih letih partizanske pesmi še vedno žive in potrebne, kar je potrdil tudi navdušen odziv občinstva.

A na odru in v dvorani so najdlje in najglasneje zaploskali, ko je predsednik TPPZ Igor Pavletič omenil Oskarja Kjudra. Ustanovitelj in dolgoletni zborovodja se zaradi težav z zdravjem ni mogel udeležiti slavja, pevcem in zborovodkinji Pii Cah pa je poslal kratek dopis, ki ga je sklenil z željo, “naj se naša pesem prenaša iz roda v rod”.

In očitno se njegova želja uresničuje. Med koncertom so namreč zaječala tudi glasbila skupin Kraški ovčarji in Freak Waves, da se je skozi dobre tri ure trajajoči koncert staro in mlado nenehno prepletalo. Ponarodelo Počiva jezero v tihoti je na primer ob spremljavi trobil in strunskih glasbil Kraških ovčarjev s presunljivo nežnim glasom odpela Martina Feri.

Po zaslugi Borisa Kobala in Gojmirja Lešnjaka - Gojca, ki sta v vlogi dveh nerodnih borcev uprizorila nekaj prizorčkov, je bilo tudi dovolj smeha. Drago Mislej Mef, Iztok Mlakar in Vlado Kreslin pa so s svojimi kratkimi nastopi s skladbami iz svoje in partizanske zakladnice poskrbeli, da je koncert dobil še večji odmev.

Mef je ob pomoči občinstva zapel svojo pesem Svoboda in skupaj s “kombinatkami” še slovensko priredbo udarne Abraham Lincoln brigade. Iztok Mlakar je napovedal, da bo zapel pesem “za zbor in motorno žago”. Ob spremljavi treh zborov je prav z motorno ročno žago v rokah postregel s Puntarsko, ki je bila splet njegove pesmi (z albuma Štorije in baldorije) in istoimenske zborovske, ki jo je leta 1936 napisal Mile Klopčič. Vlado Kreslin pa je s Kombinatom zapel uspešnico Martina Krpana To ni političen song, nato pa še s tržaškim zborom italijansko Bella ciao.

Koncert se je sklenil z Balaševićevo Računajte na nas in Vstajenjem Primorske, v dodatku pa je zadonela še Internacionala. Naslednji koncert bo na martinovo v Cankarjevem domu v Ljubljani. PETER VERČ


Najbolj brano