Paradiž zvočnih slik in pozicij

Mesto vrtnic se v teh poletnih dneh bohoti v mnogoterih zvočnih slikah in podobah umetnosti saksofonske igre. Prostore Glasbene šole Nova Gorica je okupiralo 46 mladih saksofonistk in saksofonistov, in kvalifikacije na odru Kulturnega doma so že določile izbrance polfinalnega nastopa.

Na sobotnem koncertu so Vincent David, Matjaž Drevenšek, Timothy McAllister in  Joonatan Rautiola predstavili izbrana dela francoskih avtorjev  Foto: Matej Vidmar
Na sobotnem koncertu so Vincent David, Matjaž Drevenšek, Timothy McAllister in Joonatan Rautiola predstavili izbrana dela francoskih avtorjev  Foto: Matej Vidmar

NOVA GORICA > Med prevladujočimi japonskimi mladimi virtuozi je pet slovenskih in med njimi je tudi edini primorski obetavni talent Martin Skubin. Še ne dvajsetletni saksofonist iz Goriških Brd, trenutno študent prvega letnika na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorja Matjaža Drevenška, je eden najmlajših tekmovalcev. Izvrstna interpretacija obvezne skladbe Invokacija slovenskega skladatelja Lojzeta Lebiča na prvem, torkovem preizkusu pred elitno mednarodno žirijo je razkrila njegove izjemne poustvarjalne darove.

Posebno vzdušje pa so na koncertih in na mojstrskem tečaju, z domiselnimi programi in predvsem vrhunsko igro, ustvarjali štirje letošnji protagonisti žirije. Francoz Vincent David, vodilni predstavnik generacije saksofonistov, ki širijo glasbene in tehnične zmogljivosti tega glasbila, je blestel na sobotnem koncertu izbranih saksofonskih del francoskih avtorjev v dvorani Frančiškanskega samostana na Kostanjevici. Ob tej priložnosti je v skupno saksofonsko avanturo povabil zvezde letošnjega druženja v Novi Gorici: slovenskega saksofonista Matjaža Drevenška (sicer umetniškega vodjo projekta), finskega saksofonista Joonatana Rautiolo in ameriškega saksofonista Timothyja McAllisterja. Slednji, ki ga uvrščajo med najbolj priznane ameriške saksofoniste in prvovrstne zastopnike sodobne glasbe je, skupaj z Vincentom Davidom, tudi vodil mednarodni mojstrski tečaj. Udeležilo se ga je 19 mladih saksofonistov. Oba ugledna koncertanta in profesorja sta poudarila naravnost fantastično raven udeležencev tekmovanja, ki je poznano že po vsem svetu, pohvalila sta tudi odlično organizacijo in izbor obveznih skladb.

American Style (ameriški stil) pa je bil naslov nedeljskega koncerta v dvorani Glasbene šole Nova Gorica, na katerem sta McAllister in Rautiola z mojstrskimi interpretacijami odstirala različne kompozicijske prijeme manj znanih sodobnih ameriških avtorjev, nanizala njihova spogledovanja z minimalizmom in elektro-akustično glasbo. Poseben zvočno vizualni performans z duhovito izvedbo skladbe UgrabitevKarlheinza Stockhausna je občinstvu pripravil Joonatan Rautiola, zmagovalec mednarodnega tekmovanja saksofonistov v Novi Gorici pred štirimi leti. Novogoriški saksofonski paradiž bo drevi postregel še z enim vrhunskim koncertnim dogodkom: v dvorani Glasbene šole Nova Gorica ga bo ob 20.30 oblikoval eden največjih sodobnih saksofonistov Claude Delangle, sicer tudi predsednik žirije tekmovanja. Vrhunec in zaključek pa bo jutri ob 19.00, ko bo v veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica nastopilo pet finalistov 7. mednarodnega tekmovanja. Zmagovalce bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija, pod vodstvom dirigenta En Shaa.

TATJANA GREGORIČ

(Radio Koper)


Najbolj brano