Pahor za zgodovinsko resnico

Pisatelj Boris Pahor je na predstavitvi knjige pisem Danice Tomažič svojemu bratu, narodnemu heroju, odprl precej zgodovinskih dilem. S knjigo je hotel povedati zgodovinsko resnico o Danici, ki še zdaleč ni bila neizobražena, kot so nekateri trdili.

Nadia Roncelli in Boris Pahor, ki sta knjigo uredila in pisma prevedla, na predstavitvi knjige v Tržaški knjigarni Foto: Tino Mamić
Nadia Roncelli in Boris Pahor, ki sta knjigo uredila in pisma prevedla, na predstavitvi knjige v Tržaški knjigarni Foto: Tino Mamić

TRST> Knjiga Pisma bratu v zapor in drugi dopisi ni le pretresljiva, ampak še danes zelo aktualna zaradi mnogih polemik, ki posegajo v čas pred sedmimi desetletji. Tega se znani pisatelj Boris Pahor dobro spominja, zato je skupaj z urednico tržaške založbe Mladika Nadio Roncelli uredil in prevedel pisma Pinu Tomažiču (v Sloveniji ga bolj poznamo kot Pinka Tomažiča) v tržaški zapor Coroneo. Tam je Tomažič preživel poldrugo leto pred drugim tržaškim procesom in ustrelitvijo na Opčinah, prav na Daničin 23. rojstni dan 15. decembra 1941.

“Vedno se moraš spominjati, da smo Slovenke, in moramo biti močne tudi, če nas skušajo podreti do konca.” Danica Tomažič v knjigi Pisma bratu v zapor in drugi dopisi.

Pahor je Danico Tomažič (1918-1944) osebno poznal; spominja se je kot lepotice in hudomušno pristavlja, da se vanjo ni bilo težko zaljubiti. Prav ljubezen do nje je namreč še danes zelo aktualna, saj je lani Slovensko stalno gledališče v Trstu (SSG) uprizorilo predstavo Zaljubljeni v smrt. Predstava, ki je dvignila veliko prahu, je bila posvečena pisatelju Fulviu Tomizzi, avtorju romana Mladoporočenca iz ulice Rossetti.

Do obeh del, ki opisujeta tragično življenjsko zgodbo komunistke Danice in njenega soproga, goriškega krščanskega socialista Stanka Vuka, je Pahor zelo kritičen, ker “ponarejata zgodovino”. Tomizza je Danico opisal kot žensko, ki ni znala ne italijansko ne slovensko, ampak le slovensko tržaško narečje. Objavljena pisma dokazujejo nasprotno, pojasnjuje Pahor. Danica je igrala klavir ter kupovala zbrana dela italijanskih in slovenskih klasikov, je še nanizal pisatelj.

TINO MAMIĆ

Več o tem lahko preberete v četrtkovi tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano