Oskarjevska brezplačna filmska bera

Danes svoja vrata odpira 3. Festival evropskega in mediteranskega filma, ki bo vse do nedelje ljubitelje sedme umetnosti brezplačno gostil v Tartinijevem gledališču. Organizatorji v programu stavijo predvsem na tujejezične kandidate za oskarje.

Prizor iz filma Mlada noč Olma Omerzuja
Prizor iz filma Mlada noč Olma Omerzuja  

PIRAN> Ob 13. uri bo festival s palače Benečanke na Tartinijevem trgu pozdravil častni pokrovitelj predsednik republike Danilo Türk, ob 20. uri pa ga bo uradno odprl celovečerec režiserja Martina TurkaNahrani me z besedami.

Leta 2010 sta Festival evropskega in mediteranskega filma pod svoje okrilje vzela Mestna občina Koper in Planet Tuš, kjer so bile filmske projekcije. Lani se je festival preselil v koprsko mestno središče, v sedaj že zaprti Kolosej. Letos pa vnovična selitev, tokrat v Piran pod okrilje piranske občine. Navkljub številnim zanimivim filmskim naslovom, ki jih je v Koper “prinesla” programska direktorica Jelka Stergel, se ta festival že od svojega začetka “spopada” z zelo bornim obiskom. Bomo videli, kaj bodo prinesle selitev v Piran, brezplačne projekcije in obogatitev sporeda z otroškim filmskim programom.

Za otroke bosta poskrbela nizozemski družinski film Mali volkodlak Dolfi, na sporedu v soboto ob 11. uri, in animirani film Božičkov vajenec, na sporedu ob isti uri v nedeljo.

Festival bo uvedel prvi celovečerec Tržačana Martina TurkaNahrani me z besedami, ki je soj filmskih platen uzrl po štirih letih dela in še prej po vrsti kratkometražnih filmov, za katere je Turk prejel številne ugledne mednarodne nagrade. V petek bo sledila Mlada noč, ki je prav tako celovečerni prvenec mladega Olma Omerzuja, ki je s tem filmom diplomiral na ugledni praški akademiji FAMU. V petek bosta še na sporedu britanski film Preden umrem režiserja Ola Parkerja, ki govori o dekletu, ki zboli za levkemijo in sestavi spisek svojih predsmrtnih opravkov - ter francoski film Gangsterska zgodba. Slednji temelji na spominih resničnega gangsterja Edmonda Mamona Vidala, ki je skupaj s svojo “ekipo” izvršil nekaj najbolj spektakularnih ropov v začetku 70. let prejšnjega stoletja.

Po nagovoru predsednika republike in blagoslovitvi festivala, ki jo bo opravil piranski župnik Zorko Bajc, bodo ob 13.30 v Benečanki odprli fotografsko razstavo Slovenia in us - Lipizzaner Horses (Slovenija in ljubezen v nas - lipicanci)Alenke Slavinec, ki je nastala ob 20. obletnici osamosvojitve države in je gostovala že na več razstaviščih, tudi v tujini.

V soboto bo na ogled francoski film Razglasitev vojne, ki govori o resnični zgodbi režiserke, scenaristke in glavne igralke Valerie Donzelli, katere otrok je pri dveh letih zbolel zaradi tumorja v glavi. Razglasitev vojne je bil nominiran za francoskega kandidata za tujejezičnega oskarja, ki pa sta jo speljala PrijateljaOlivierja Nakacheja in Erica Toledana (Prijatelja je tudi najbolj gledan francoski film vseh časov). Sledil bo še en francoski film, Terezina krivda nedavno umrlega režiserja Clauda Millerja s čudovito Audrey Tatou v glavni vlogi, ki se je, za razliko od njene najpomembnejše vloge Amelie, tokrat potopila v bolj temne svetove. Sobotni večer bo zaključil švedski režiser Lasse Hallström, bolj znan po režiji v filmu Čokolada z Juliette Binoche; tokrat se bo predstavil z detektivko Hipnotizer, ki se bo februarja naslednje leto potegoval za tujejezičnega oskarja.

V nedeljo bo na sporedu nizozemski družinski film Kauwboy, ki je ganljiv portret desetletnega dečka. Kauwboy je nizozemski kandidat za tujejezičnega oskarja. V nedeljo si bo moč ogledati zadnji film bosanske režiserske Aide BegićOtroci Sarajeva, s katerim je letos v Cannesu osvojila nagrado žirije Poseben pogled, in ki prav tako februarja potuje v Los Angeles po morebitnega oskarja.

Festival bo zaključil romunski film Vsi v naši družini, ki je letos osvojil glavno nagrado na sarajevskem filmskem festivalu.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano