Oskarje zasukala Gravitacija

Letošnja podelitev oskarjev ni prinesla presenečenj. Zlati kipci so v rokah favoritov, člani Ameriške filmske akademije so sedem oskarjev namenili Gravitaciji: Alfonsu Cuarónu je eden najboljših znanstveno fantastičnih filmov zadnjih let prinesel oskarja za režijo, ne pa tudi tistega za najboljši film. Ta je pripadel sagi 12 let suženj, ki jo je režiral Steve McQueen.

 Matthew McConaughey in Cate Blanchet (z leve) sta slavila v kategoriji glavnih vlog, Lupita Nyong
Matthew McConaughey in Cate Blanchet (z leve) sta slavila v kategoriji glavnih vlog, Lupita Nyong'o in Jared Leto pa sta bila najprepričljivejša v stranskih 

LOS ANGELES > Podelitev, ki jo je vodila komičarka Ellen DeGeneres je postregla s kar nekaj trenutki, ki bodo ostali v analih. Ob strani puščamo razvpiti 'selfie', ki je, tako kot je predvidela voditeljica, v hipu postal “najbolj retvitani selfie vseh časov” pa tudi to, da so v Dolby Theatre tokrat prvič naročili pice.

Oskarja za najboljši scenarij je prejel Spike Jonze za film Ona, kostumografija je po oceni članov Ameriške filmske akademije najboljša v filmu Veliki Gatsby. Ledeno kraljestvo je slavilo v kategoriji za najboljši animirani celovečerec, oskarja za najboljši dokumentarni film pa je prejel 20 Feet from Stardom.

“Nagrado posvečam vsem, ki so na lastni koži izkusili suženjstvo, in vsem 21 milijonom ljudi, ki v suženjstvu živijo še danes,” je v zahvalnem govoru povedal Steve McQueen, ki je po 86 letih, odkar podeljujejo oskarje, postal prvi temnopolti režiser z zlatim kipcem za najboljši film. McQueen je s celovečercem, ki temelji na resnični zgodbi Solomona Northupa, suženjstvo prikazal v vsej njegovi brutalnosti in grozljivosti. Hollywood je namreč to obdobje ameriške zgodovine doslej predstavljal ne le romantično, ampak predvsem skozi oči belcev. Producent filma Brad Pitt pa je dejal, da si želijo, bi bil celovečerec nežen opomin, da smo vsi enaki: “Želimo si dostojanstva in priložnosti zase pa tudi to. Svoboda drugega je vredna prav toliko kot naša lastna.” Lupita Nyong'o, ki ji je vloga sužnje Patsy v McQueenovi filmski zgodbi prinesla oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo pa je poudarila: “Niti za trenutek ne pozabim, da moram biti za to veliko veselje hvaležna velikemu trpljenju nekoga drugega.”

Med zgodovinskimi mejniki je tudi Cuarónov oskar. Mehičan, ki je pred leti kritiško javnost navdušil s filmom Otroci človeštva, je namreč prvi Latinoameričan z oskarjem za režijo. Gravitacija je pobrala še oskarje za fotografijo, montažo, glasbo, montažo in mešanje tona ter vizualne efekte.

Delček letošnjih najprestižnejših filmskih nagrad se blešči tudi v Trstu oziroma Gorici. V ekipi animatorjev, ki so sodelovali v Ledenem kraljestvu (film je prejel oskarja za celovečerni animirani film), je tudi Mitja Rabar.Tržačan z istrskimi koreninami (njegovi predniki prihajajo iz okolice Pazina) dela v pariškem studiu Mac Guff, med drugim pa je sodeloval že pri uspešnici Jaz, baraba. V Neskončni lepoti Paola Sorrentina pa v vlogi Talie Concept nastopi Anita Kravos. 39-letna goriška igralka je po mami Slovenka, sodelovala pa je tudi v filmu Prehod, ki ga je začel pokojni Franci Slak, dokončal pa koprski režiser Boris Palčič. MI

Družbena angažiranost je našla prostor tudi v zahvalnem govoru Jareda Leta, ki je člane Ameriške filmske akademije prepričal z vlogo transvestita v filmu Klub zdravja Dallas. “V Louisani je leta 1971 živela že drugič noseča najstnica, mama samohranilka, ki ni dokončala srednje šole. Nekako si je uspela izboriti boljše življenje ... To dekle je bila moja mama,” se je zahvalil dobitnik oskarja za najboljšo moško stransko vlogo in vsem sanjačem in drugim, ki so spremljali podelitev oskarjev v Ukrajini in Venezueli sporočil, da je v mislih z njimi, svoj kipec pa posvetil 36 milijonom, ki so izgubili boj z AIDS-om.

Vlogo favoritov sta upravičila tudi Matthew McConaughey in Cate Blanchett. McConaughey je triumfiral kot homofob Ron Woodroof v filmu Klub zdravja Dallas, in tako po pričakovanjih odnesel oskarja za najboljšo glavno moško vlogo. Blanchettova pa je Jasmine v filmu Woodyja AllenaOtožna Jasmine prinesla drugi zlati kipec. Prvega je leta 2005 dobila za (stransko) vlogo Katherine Hepburn v LetalcuMartina Scorseseja. Ta je letos z Volkom z Wall Streeta obveljal za poraženca letošnjih oskarjev - film je imel pet nominacij v najprestižnejših kategorijah, na koncu pa je ostal brez zlatega dečka. Še slabše so jo odnesle Ameriške prevare - v boj za oskarja so - tako kot Gravitacija - odšle z desetimi nominacijami, dobile pa niso niti enega. MI


Najbolj brano