Osem odtenkov pravice

Kaj je prav? Kaj pravično? Ti vprašanji bosta bolj ali manj intenzivno odzvanjali v uprizoritvah, ki bodo v gledališki sezoni 2013/14 oživele na odru novogoriškega teatra. Repertoar je tokrat (prvič) podpisala Martina Mrhar, v.d. umetniška vodja.

Martina Mrhar, v.d. umetniška vodja  SNG Nova Gorica Foto: Picasa
Martina Mrhar, v.d. umetniška vodja SNG Nova Gorica Foto: Picasa

NOVA GORICA > “Na osmih premierah, štiri bodo na velikem in štiri na malem odru, bomo z različnih zornih kotov motrili vprašanje, kaj je pravično in se soočali z mozaikom različnih stališč, kako je pravično moč pojmovati zelo različno. Prav zato smo sezono poimenovali 'Različno pravično',” je povedala v. d. umetniška vodja Martina Mrhar in dodala, da se vprašanje pravice in pravičnosti znova in znova postavlja tako na ravni javnega angažmaja kot v intimnem življenju posameznika.

Za sezono, ki se začenja jeseni, napovedujejo žanrsko raznolik program, odprli pa jo bodo na velikem odru 26. septembra z uprizoritvijo klasičnega dela Williama Shakespeara in Thomasa Middletona Timon Atenski. To tragedijo o denarju bo režiral Janez Pipan, ki je pred dvajsetimi leti kot prvo uprizoritev na takrat novem novogoriškem odru režiral Smoletov Krst pri Savici. V njej sta izpostavljeni človeška pogoltnost in preračunljiva radodarnost.

Na velikem odru bo sledila prvič v slovenščini uprizorjena komedija sodobnega angleškega komediografa in pisca scenarijev za televizijske komedije Erica ChappellaKraja. V komičnem trilerju bo pravo podobo navidezno srečnih zakonov razkrival režiser Jaša Jamnik.

Tretja premiera na velikem odru prinaša krstno uprizoritev pesniško filozofske igre Križ mladega slovenskega dramatika Matjaža Briškega, ki je za to igro prejel Grumovo nagrado. Pesniško obarvani dialogi so zgrajeni duhovito, s kančkom ironije in absurda; oživeli pa bodo pod taktirko režiserja Sama M. Strelca.

Sezono bodo zaključili z radoživo komedijo o ljubezni in norosti Norci iz Valencije španskega baročnega komediografa Lopeja de Vege, ki bo prvič uprizorjena v Sloveniji. Besedilo bo režirala hrvaška režiserka Nenni Delmestre, ki bo tokrat prvič sodelovala z novogoriškim ansamblom.

Eksperiment in intima na malem odru

Besedila, ki jih bodo izvedli na malem odru SNG Nova Gorica, so vsa novejšega nastanka in nudijo možnost izrazno svežih, eksperimentalnih pristopov ugledališčenja ter intimno atmosfero. Morilec kralja absurdaEugena Ionesca prinaša samosvoj preplet različnih žanrov - zajema tako elemente kriminalke kot klasičnega absurda – in se ukvarja z eksistenco vsakdanjega človeka. Prvo slovensko uprizoritev bo režiral mladi obetaven režiser Marko Čeh.

Sledila bo intimna igra Srečanje Nine Mitrović, ene najprodornejših mladih hrvaških dramatičark, ki so jo pred leti predstavili z odmevno uprizoritvijo igre Ta postelja je prekratka. Pretresljivo dramo o razmerju med očetom in sinom ter njuni odtujenosti, za katero je bila avtorica tudi nagrajena, bo režiral Primož Bebler.

Predvsem mladim namenjajo avtorski projekt ugledališčenja poezije in proze Srečka Kosovela. Eksperimentalno naravnana in glasbeno obarvana uprizoritev bo zaznamovala 110. obletnico rojstva velikega pesnika. Avtorski projekt so zaupali Andreju Jusu, ki je kot krstno predstavo malega odra pred tremi leti uspešno zrežiral nagrajene Grenke sadeže pravice.

Zadnja uprizoritev na malem odru, komična enodejanka Po MagrittuToma Stopparda, se bo spogledovala z nadrealističnimi podobami in domislicami, ki so zasnovane na slikarstvu Renéja Magritta. Prvo slovensko uprizoritev na profesionalnem odru bo režirala Ajda Valcl.

Prihajajoča gledališka sezona bo slavnostno zaznamovana tudi z dvema obletnicama, 20. obletnico odprtja novogoriške gledališke stavbe in desetletnico statusa narodnega gledališča.

Tudi predstave drugih gledališč

Ob svojih uprizoritvah bodo v novogoriškem gledališču gostili tudi različne predstave drugih slovenskih gledališč iz minulih sezon in tako severnoprimorskemu občinstvu ponudili na ogled pomembne gledališke stvaritve, kar je nova in pomembna strategija gledališča. Odločili so se za šest gostujočih predstav in jih uvrstili ob svoje premierne uprizoritve v tri abonmajske sklope - abonma Veliki oder, abonma Mali oder in abonma Nedelja popoldan.

Za najmlajše bodo ohranili tudi abonmaje Goriškega vrtiljaka in nadaljevali z dosedanjimi dejavnostmi za otroke in mladino (Gledališke igralnice, Amaterski mladinski oder, organizirani ogledi gledališča in pogovori z ustvarjalci).

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano