Orfični dokumenti in še

Koprska založba Hyperion pod taktirko Andreja Medveda je v prostorih društva pisateljev predstavila triletni program. Obsega 17 knjig, pretežno s področja filozofije in poezije.

Edicijo Hyperion je v prostorih Društva slovenskih pisateljev predstavil  Andrej Medved Foto: Klavdija Figelj
Edicijo Hyperion je v prostorih Društva slovenskih pisateljev predstavil Andrej Medved Foto: Klavdija Figelj

LJUBLJANA>“Nesporno dejstvo je, da je Andrej Medved z edicijo Hyperion naredil izjemen premik, ki ga mnogi še ne morejo dojeti,” je skladovnico knjig na mizi Društva slovenskih pisateljev pospremil literat Ivo Svetina. Bogato knjižno žetev, ki obsega prevode del pomembnih filozofskih imen in, kar je še pomembneje, odkrivanje in vrednotenje domače, slovenske filozofske in umetniške ustvarjalnosti, je Svetina označil kot tiste stvari, ki so nujne za razumevanje sveta. V primeru Sarah Kofman in njenih Melanholije umetnosti in Nietzsche in temačnost Heraklita razkrinkavajo temačnost, odkrivajo nam nove svetove Flauberta s fenomenalno Marthe Robert v knjigi Iz sovraštva do romana, dajejo vpogled v mehanizem zahodnega kapitalizma 20. stoletja v knjigi DelavecErnsta Jüngerja in so nova odkritja pesnenja Pier Paola Pasolinija (Furlanske pesmi). Tako Svetina, ki je hiperprodukcijo Hyperiona vzel kot nujnost, kajti le tolikšnost pušča sledi na slovenski sceni, medtem ko vse ostale osamelce odpihne že prva sapica.

Med tistimi pomembnimi deli, ki nam na novo odkrivajo slovenske mislece, pravzaprav svetnike, kot jih imenuje Medved, sta gotovo knjigi o Juretu Deteli (1951-1992), ki se je poleg poezije vse življenje intenzivno posvečal preučevanju filozofije, umetnostne zgodovine in teorije. V dveh knjigah z naslovom Orfični dokumenti, teksti in fragmenti iz zapuščine se je Miklavž Komelj sprehodil po njegovi literarni zapuščini, ki jo je Martin Detela, Juretov brat, leta 2009 zapustil Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani. Komelj je povedal, da jo je leto dni pregledoval, urejal, rezultat tega pa sta knjigi. Komelj Jureta Detelo imenuje za ključnega pesnika 20. stoletja na Slovenskem, v knjigi pa je vključil njegove filozofske zapise, nenavadne tekste, čudovit esej o verzih in o plesu, zapise o poeziji, pisma in zanj najbolj značilna pisanja o razmerju med ljudmi in živalmi.

Filozofski del edicije tokrat zastopa Miško Šuvaković v Slovenski filozofiji dan pozneje, ki je, po besedah Medveda, prvi pregled od zunaj na slovensko filozofijo in temeljni prispevek k zgodovini naše filozofije.O Beli mitologiji (metaforo v filozofskem besedilu) Jacquesa Derridajaje prevajalka Suzana Koncut povedala, da govori o metafori v odnosu so zabrisanih, zatrtih podobah mitologije, ki prevladujejo v zahodnem izražanju.

O tem, kako je naša doba pozabila resnično filozofijo, njene pristne naloge in čistost njenega razmisleka, je govora v knjigi Pozaba filozofije sodobnega francoskega misleca Jeana-Luca Nancyja. Tu sta še Medvedovi Nek/tekst prolegomena Entracte filozofski esej ter Politični in drugi spisi, po avtorjevem mnenju popolno heretično pisanje, ki gre vse do salta mortale v De Sadovi ženski-devici-monstrum. KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano