Odstopila strokovna komisija Prešernovega sklada za scenske umetnosti

Strokovna komisija Prešernovega sklada za scensko umetnost je v sredo odstopila zaradi odločitve, da se nagrado Prešernovega sklada podeli Jožetu Možini za dokumentarec Pedro Opeka, dober prijatelj.

Strokovna komisija Prešernovega sklada za scensko umetnost je odstopila zaradi odločitve, da se nagrado Prešernovega sklada podeli Jožetu Možini (desno) za dokumentarec Pedro Opeka, dober prijatelj. Na fotografiji je poleg Možine Pedro Opeka. Foto: Stane Kerin
Strokovna komisija Prešernovega sklada za scensko umetnost je odstopila zaradi odločitve, da se nagrado Prešernovega sklada podeli Jožetu Možini (desno) za dokumentarec Pedro Opeka, dober prijatelj. Na fotografiji je poleg Možine Pedro Opeka. Foto: Stane Kerin

LJUBLJANA > Ne strinjajo se namreč z odločitvijo UO Prešernovega sklada, da podeli nagrado kandidatu, ki ga strokovna komisija ni uvrstila v končni izbor.

Upravni odbor (UO) Prešernovega sklada se je za podelitev nagrade Jožetu Možini odločil mimo izbora komisije, kar je v nasprotju z določili zakona o Prešernovi nagradi in statuta Prešernovega sklada.

Na ministrstvu se še niso odzvali na odstop, a naj bi to storili še danes, Janez Bogataj, ki trenutno vodi UO in je po besedah članov odbora edini pristojen za dajanje izjav, ni dosegljiv.

Člani in predsednica strokovne komisije, Nataša Barbara Gračner, so poudarili, da so na članstvo v komisiji pristali v prepričanju, da je UO dolžan upoštevati usklajena mnenja strokovnih komisij in torej nagrajence izbrati med kandidati, ki jih predlagajo strokovne komisije.

Opozarjajo, da so skladno z navodili z večino glasov potrdili dokončni izbor predlogov - tri za nagrade Prešernovega sklada in enega za Prešernovo nagrado - ter zanje pripravili utemeljitve. Poleg tega je predsednica na seji komisije vprašala, če morajo storiti še kaj, a drugih navodil niso prejeli.

UO naj bi po pisanju Dnevnika svoj izbor namreč upravičil, češ da je komisija pripravila utemeljitve samo za tri kandidate, ki jih je predlagala, ne pa tudi za preostale izmed okoli 20 predlogov, ki jih je prejela.

Člani komisije, poleg Gračnerjeve še Jaša Jamnik, Primož Jesenko, Tea Rogelj, Samo Strelec, Saša Tabaković in Jani Virk, poudarjajo, da niso pravniki, zato se ne bodo opredeljevali glede vprašanja, ali sta poslovnik o delu strokovnih komisij in statut Prešernovega sklada usklajena z zakonom o Prešernovi nagradi ali pa napačno interpretirana.

“Lahko le povemo, da smo vseskozi delovali vestno, pošteno, strokovno in v skladu 29. členom zakona o Prešernovi nagradi,” so zapisali.

V izjavi dodajajo, da verjamejo, da prav ta člen zakona ščiti institut Prešernove nagrade, saj zagotavlja, da gredo prejemniki najvišjega priznanja Slovenije za dosežke na področju umetnosti skozi več sit, da so nagrajeni vrhunski umetniški dosežki, ki jih priznavata tako stroka kot širša kulturna javnost.

Po besedah Tabakovića, verjamejo, da je izjava napisana dovolj natančno in jasno. Člani strokovne komisije pa se do uradne podelitve nagrad ne smejo javno izrekati o imenih nagrajencev, zato tudi ne bodo dajali nobenih dodatnih izjav.

STA


Najbolj brano