Odpreti se v mesto

Glavni dami Slovenskega stalnega gledališča (SSG) Maja Lapornik in Diana Koloini sta na ponedeljkovem večeru v Društvu slovenskih izobražencev v Trstu prestali zaslišanje. Potem ko sta še enkrat predstavili letošnjo sezono tržaškega teatra, sta odgovarjali na raznovrstna vprašanja iz občinstva.

Diana Kolonini in Maja Lapornik na predsinočnjem srečanju v Trstu Foto: Damjan Balbi
Diana Kolonini in Maja Lapornik na predsinočnjem srečanju v Trstu Foto: Damjan Balbi

TRST> Poslušalcev v dvorani je bilo komaj dovolj za sestavo nogometnega moštva, a z vprašanji niso varčevali.

Novo umetniško koordinatorico Diano Koloini so na primer prosili, naj o sebi pove nekaj več od tega, kar so že poročali mediji. “Najprej naj povem, da sem Primorka, doma iz Vipavskega,” je začela Koloinijeva in obnovila svojo poklicno pot, ki se je začela v novogoriškem gledališču in se nato za celih 15 let nadaljevala v ljubljanski Drami. “Potem sem bila dve leti in pol v Cankarjevem domu, kjer je bila moja funkcija bolj menedžerska. Zelo sem pogrešala gledališče oziroma njegov ustvarjalni proces. To me je pripeljalo v Trst.”

Priznala je, da se z razmerami v tržaškem gledališču še ni povsem seznanila. V odgovoru na naše vprašanje, ali bo v SSG skrbela zgolj za umetniško ponudbo, je priznala, da ji pristojnosti “še niso čisto jasne”, rada pa bi se lotila tudi organizacijskega dela.

Od trojice, ki je pred njo skrbela za umetniško vodenje, je podedovala že napol začrtano sezono. Prve tri predstave v abonmaju (Vaje za tesnobo, Srce v breznu in Burundanga) so sad izbire Jaše Jamnika, Borisa Kobala in Sergeja Verča. En njihov predlog pa je Koloinijeva zavrnila in ga raje zamenjala s Handkejevim delom Še vedno vihar. “V resnici pa ima velik delež pri izbiri letošnjega programa tudi Danijel Malalan,” je še pojasnila umetniška koordinatorica.

Dodala je še, da si želi, da bi se tržaško gledališče odprlo tako slovenskemu kot italijanskemu svetu. Del občinstva je pri tem izrazil pomisleke, Koloinijeva pa je prepričana, da se je proces zbliževanja med dvema kulturama že začel. “Zdi se mi, da je italijansko občinstvo za slovensko gledališče v Trstu dragoceno,” je poudarila in pri tem omenila možnost, da bi SSG ponudilo nekaj predstav tudi neslovenskemu občinstvu. “Zato si nekaj predstav zamišljam tudi v sodelovanju z italijanskimi ustvarjalci, a seveda je slovenska publika na prvem mestu,” je dodala Koloinijeva.

Odgovorila je tudi na vprašanje, ali ni enoletni mandat prekratko obdobje za njeno delo. S tem se je Koloinijeva načeloma strinjala, čeprav se ji kratek mandat ne zdi dober izgovor za morebiti slabo opravljeno delo.

Predsednica upravnega odbora Maja Lapornik je pri tem omenila možnost podaljšanja pogodbe zdajšnji umetniški koordinatorici in dodala, da bo odslej lažje izdelovati dolgoročne načrte, saj so z nekaterimi zaposlenimi sklenili pogodbo za nedoločen čas. To bo SSG omogočalo, da bo prireditve ponujalo tudi poleti.

Lapornikova je tudi pojasnila, zakaj je letos manj gostujočih predstav. “Slovensko ministrstvo za kulturo nam je v ta namen lani namenilo 80.000, letos pa je znesek 13.000 evrov,” je povedala Lapornikova, ki zmanjšanje prispevka obžaluje, hkrati pa se zaveda težkih finančnih razmer, v katerih je ujeta slovenska država.

PETER VERČ


Najbolj brano