Odnosi niso nikoli popolni, le boljši so lahko

Dijake tretjega letnika dramsko-gledališke smeri novogoriške umetniške gimnazije po sredini krstni uprizoritvi in včerajšnji premieri predstave Društvo starejših bratov, ki ga je napisala Nataša Konc Lorenzutti, režirala pa dijakinja Mojca Madon, čaka danes prva ponovitev predstave.

NOVA GORICA> Humorna realistična zgodba o bratski “ljubezni” je polna dijaške energije, zanimivih situacij, glasbe in plesa.

Profesorica umetnosti govora in dramske igre, mag. Nataša Konc Lorenzutti, je svoj prvi dramski scenarij - prej se je že podpisala pod več televizijskih scenarijev za slovensko nacionalna televizijo - napisala že pred letom dni, priprave na predstavo pa so stekle oktobra lani. “Zgodba govori o sodobni družini z dvema sinovoma. Gre za problem rivalstva med bratoma, Nacetom in Tinetom, ki se med sabo prepirata, nato pa starejši brat ustanovi društvo za zaščito starejših bratov skupaj s prijateljem, ki ima prav tako mlajšega brata. In potem se to društvo zaroti proti mlajšim bratom. V tem gredo malo predaleč, zgodi se nesreča, ki ima sicer srečen konec, ampak vseeno se odnos med bratoma izboljša, a se ne idealizira, tako kot se noben odnos nikoli ne,” pojasnjuje Konc Lorenzuttijeva.

Prva ponovitev predstave Društvo starejših bratov bo danes ob 16.30 v gimnazijski gledališki dvorani.

Pri oblikovanju predstave je sodelovalo vseh 30 učencev letošnjega tretjega letnika dramsko-gledališke smeri, ki so se preizkusili ne samo kot igralci, ampak tudi kot koreografi, rekviziterji, kostumografi, scenografi, maskerji, asistenti režije in drugo. “Dijaki so bili na začetku sicer malo skeptični, zakaj bi igrali predstavo za otroke, ampak sedaj zelo uživajo v njej,” dodaja njihova mentorica, ki je režijo predstave zaupala dijakinji Mojci Madon. Predstava je namenjena predvsem otrokom od 11 do 13. leta, zato na novogoriški umetniški gimnaziji pričakujejo, da bodo osnovnošolci prihajali k njim na oglede, na povabilo pa bodo “brate” odigrali tudi kje drugje. In kaj je o sporočilu predstave povedala avtorica? “Umetnina nekaj sporoča že sama po sebi, če ji dodaš nauk, si jo pokvaril. Vsak bo v njej videl nekaj svojega, zlasti, ko se bo vživel v like in v predstavi prepoznal sebe oziroma znance. Sama predstava tega ne sme direktno povedati.”

ANA CUKIJATI


Najbolj brano