Od klasike do Nirvane

Pred kratkim je Godalni orkester glasbene šole Postojna, ki ima za seboj že skoraj petindvajset let delovanja, postojnskemu občinstvu podaril nov težko pričakovani koncert.

Godalni orkester Glasbene šole Postojna je pripravil pester program
Godalni orkester Glasbene šole Postojna je pripravil pester program  

POSTOJNA> Dirigentka in violinska pedagoginja Marinka Kukec Jurič orkester vodi od ustanovitve. Njena skrb za intonančno brezhibnost in muzikalno prepričljivost je ena temeljnih znanj, ki jih razvija že pri najmlajših. Te s prvimi koraki, z igranjem v godalnem ansamblu, pripravlja na prave izzive pri igranju v orkestru. Tako se učenci lahko vključijo najprej v mlajši godalni orkester in kasneje, ko je znanja in izkušenj veliko, še v godalni orkester šole.

Na tokratnem koncertu, ki so ga sestavljali trije sklopi, sta se predstavila oba orkestra. Večer se je začel s temperamentno in zvočno zanimivo IstralijoAlda Kumarja, ki v melodijah in harmonijah odseva barve in karakter Istre, njenih ljudi in starih običajev.

V nadaljevanju se je predstavil mlajši godalni orkester. Prepričljiva izvedba najmlajših je navdušila občinstvo in njihova glasba je bila lahko samo odskočna deska v tretji del koncerta, ko se je na oder ponovno vrnil godalni orkester in za uvod v tretji del zaigral Valček št. 2, D. Šostakoviča. Sledile so optimizma in mladostne razigranosti polne melodije filmske glasbe skladateljev R. Scotta, H. Mancinija, E. Morriconeja. Koncert so mladi glasbeniki sklenili z dvema priredbama znanih rock skladb, Nirvanino Smells like teen spirit in Walk this way skupine Aerosmith, v katerih se je kot solist na električni kitari predstavil nekdanji učenec in dolgoletni član orkestra Marko Markovčič.

“Divji” in energije poln zaključek je navdušil občinstvo, ki si je po bučnem aplavzu priborilo še dva dodatka, s katerima je orkester zaokrožil koncert. SFM


Najbolj brano