Od Jamiroquai do Kikija in Krmaca

Na vprašanje, kako se približati novodobnim poslušalcem, so big bandi na 9. MareziJazzu ponudili več odgovorov. Tolminski Jazz Punt Big Band je v sodobni preobleki Izidorja Leitingerja ponudil klasiko Theloniusa Monka, Čehi so za big band priredili zasedbo Jamiroquai, domači Big band Hrošči in novogoriški Big Band Nova pa kar avtorske komade.

Češki Big
Češki Big'O'Band je ponudil tudi dodelano koreografijo Foto: Maja Pertič Gombač

MAREZIGE > “Izziv je danes predvsem avtorska glasba. Marezige so prve ponudile priložnost vsem tem mladim skupinam, da se predstavijo, sedaj bi se pa morda lahko v naslednjem koraku orkestri predstavili s svojimi skladbami,” pravi Drago Gajo. Bobnar in legenda domače jazzovske scene je bil tokrat v istrski vasi v vlogi poslušalca; posebej je želel prisluhniti avtorski skladbi domačinov - Big banda Hrošči. Ta je svoj repertoar popestril tako s priredbo Nirvanine Smells like teen spirit kakor z avtorsko skladbo umetniškega vodje Denisa Beganovića KikijaNot Interested, ki je občinstvo navdušila s plesnim nabojem, mešanico housea in funka.

Med poslušalci je bil tudi hip hop producent JK Soul, vse bolj mednarodno dejaven Portorožan Jernej Križman, ki bo 21. avgusta na festivalu Jeff v Kopru predstavil skupni projekt z marežganskimi Hrošči. “Čeprav sem producent elektronske glasbe, me je vedno zanimalo vključevanje živih inštrumentov v svoje skladbe, zato je sodelovanje s Hrošči imenitna nadgradnja dosedanjega ustvarjanja. Včeraj sem natančno prisluhnil vsem nastopajočim in res je super, da se orkestri ne omejujejo na jazz, ampak posegajo po najrazličnejših žanrih, od funka do skaja.”

Poleg domačinov so se z avtorsko glasbo že v petek predstavili tudi člani novogoriškega Big banda Nova, ki so zaigrali kompozicije koprskega tubista Gorana Krmaca - ta se jim je pridružil tudi na odru. Jazz Punt Big Band, katerega članom je po besedah vodje Matije Mlakarja trenutno najbližje funk glasba, saj je takrat najbolj zaznati njihov puntarski duh, so klasiko Well You Needn't Theloniusa Monka predstavili v aranžmaju Izidorja Leitingerja. Njihova pevka Tanja Srednik pa se je poleg z vetrom, ki je v soboto glasbenikom nagajivo odnašal notne zapise, uspešno spopadla tudi za rapom: “Skladba je bila izziv prav zaradi novega aranžmaja in sodobnega zvena. Z Leitingerjem smo imeli celo delavnico, tako da nam je tudi sam predal svoja razmišljanja o njej. Tudi v izvirniku je bila posneta z rapom, a smo sprva mislili, da bi ta del izpustili, potem pa sem se naučila in rapanje zdaj kar gre.

Marek Ottl, pevec in vodja češkega Big'o'banda, skuša mlado občinstvo pritegniti tudi tako, da v program vključi popularne skladbe, za katere sam napiše aranžmaje: “Danes bomo izvedli tudi It's, Oh, So Quiet, ki jo v izvirniku izvaja Björk, pa Bad Girls zasedbe Jamiroquai. Pri nas se občinstvu enkrat na leto predstavimo na koncertu z gosti v gledališču, a na takem festivalu, kakršen je MareziJazz, smo prvič. Resno razmišljamo, da bi tudi sami kaj podobnega zagnali pri nas na Češkem.”

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano