Obdržati ravnotežje, ko večina ploska banalnosti

Jutri bo minilo 15. let od smrti pisatelja Fulvia Tomizze: njegovo idejo o meji kot stičišču jezikov, kultur in točki sobivanja od leta 2000 neguje in oplaja Forum Tomizza. Od jutri pa do petka bo v treh Tomizzevih mestih Trstu, Kopru in Umagu 19 pisateljev, družboslovcev in znanstvenikov razmišljalo na temo Hoja po rampi.

V koprski knjižnjici so sinoči odprli razstavo ob 15-letnici Foruma Tomizza; na fotografiji z leve: Milan Rakovac, Neven Ušumović, nosilec umaškega dela in Jasna Čebron Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V koprski knjižnjici so sinoči odprli razstavo ob 15-letnici Foruma Tomizza; na fotografiji z leve: Milan Rakovac, Neven Ušumović, nosilec umaškega dela in Jasna Čebron Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER >Forum Tomizza bodo sklenili, tako kot vsako leto doslej, s komemoracijo na pisateljevem grobu v Materadi.

Forum Tomizza bo v Kopru v četrtek, poleg znanstvenega simpozija, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Univerzo na Primorskem, predstavil še antologijo sodobne manjšinske in izseljenske književnosti v Sloveniji Iz jezika v jezik, v baru Cameral bo druženje s pesnico Ferido Duraković, koncert Artistra, na katerem se bo predstavila zasedba Is Trio & Virtuosi del Carso pa bo na vrtu koprske italijanske skupnosti. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci opozoril Mario Steffe iz koprske skupnosti Italijanov, ki soorganizira in sofinancira forum, izvedbo dogodka otežujejo zaostrene finančne razmere. Prepričan je, da bi morali za nadaljnji obstoj foruma zagotoviti tudi njegovo institucionalno kritje.

“Meja na Škofijah je še, a kot bi je ne bilo, tiste na Dragonji tudi ni, pa je videti kot bi vse bolj bila,” pravijo snovalci Foruma Tomizza in opozarjajo na drugačne meje, ki vznikajo v današnjem času. Ena deli revščino od blagostanja, druga resnično življenje od virtualnega sveta zabave, bleščečega nadomestka za življenje. “Stopamo po žici nad prepadom, polnim raz-igranega občinstva. Nismo akrobati, bojimo se da bomo strmoglavili, publika pa veselo upa, da bi le. Svet, kakršnega poznamo, razpada, neprehodna zapornica pa stoji pred vhodom v nov svet, ki ga je treba šele ustvariti,” menijo snovalci čezmejnega srečanja v Trstu, Kopru in Umagu, ki v pisateljevem duhu gradijo območje sodelovanja, večkulturni in večjezični korpus, katerega namen je raziskovanje, spodbujanje in uresničevanje družbenega in kulturnega dialoga v širšem slovansko-romansko-germanskem obmejnem prostoru.

Pisatelj in publicist Milan Rakovac, idejni oče in pobudnik Foruma Tomizza, ki je s somišljeniki srečanje zasnoval v času, ko so se v Istro še grobo zarisovale meje med državami, pravi, da se danes soočamo z drugačnimi barierami ter da te terjajo svojevrstno vrvohodstvo. “V banalnem prekariatu, katerega del smo mi vsi - ostanki intelektualnega, umetniškega srednjega razreda Evrope -, moramo hoditi po tanki, res zelo tanki vrvici. Trudimo se obdržati ravnotežje, če ga ne, zdrsnemo v realnost reklamnih sporočil in cenenih spektaklov ...” Rakovac dodaja, da se je treba v družbi banalnosti in površnosti, cenenih zabav, lahkih zaslužkov in hitre konzumacije truditi, da ostanemo ljudje: “Siromaštvo, s katerim se dandanes soočamo, je dvojno: ne samo materialno, še hujše je miselno.”

Na temo Hoja po rampi, ki je rdeča nit letošnjega foruma, bodo na simpozijih v Trstu, Kopru in Umagu, o dejanskih in figurativnih preprekah, s katerimi se danes soočamo razpravljali Lucia Krasovec, Livio Dorigo, Luca Caburloto, Sanja Roić, Aleš Doktorič, Silvia Pesaro, Natale Vadori, Marcel Štefančič jr., Ferida Duraković, Dinko Telećan, Ivona Orlič, Katarina Luketić, Mario Steffe, Stanislava Repar, Katarina Peović Vuković, Marinko Lazzarich, Davor Mandić in Erik Valenčič. Na isto temo pa so razpisali tudi literarni natečaj Lapis Histriae in nanj prejeli 173 kratkih zgodb avtorjev iz Hrvaške, Slovenije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Italije, Madžarske, Španije in Nemčije. Najboljše bodo razglasili v petek v Umagu, ko bodo tudi podelili skulpturo Lapis Histriae, ki jo je izdelal kipar Ljubo De Karina.

Novost?

Novost letošnjega Foruma Tomizza sta tudi predvečera, ki so ju pripravili v Kopru: v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja so sinoči odprli razstavo plakatov, ki so nosili vizualno podobo tega srečanja, zbirke Lapis Histriae, v katerih so zbrane kratke zgodbe literarnega natečaja (v sklopu Foruma nagrado podeljujejo od leta 2006) ter vseh Tomizzevih literarnih del, vključno s prevodi v hrvaščino in slovenščino. Nocoj ob 19. uri pa bodo na sedežu koprske italijanske skupnosti odprli razstavo Strašni čas, na kateri svoja dela predstavlja tržaška slikarka Adriana Rigonat.

Osem korakov po Kopru Fulvia Tomizze

Umag se je s knjižico, v kateri so predstavljene pisateljeve poti v tem mestu, Tomizzi poklonil pred sedmimi leti, v Trstu je leta 2010 izšla knjiga Tomizzove poti po Trstu, Koper pa je v teh dneh dobil drobno, a pomembno brošuro. “Na štirih straneh se pred radovednega obiskovalca oziroma bralca razgrne osem korakov po Kopru Fulvia Tomizze,” je povedala Jasna Čebron, ki je s sodelavci pripravila zgibanko Koper v pogledu Fulvia Tomizze. Ta v sliki in besedi predstavi osem koprskih palač oziroma lokacij, ki jih je pisatelj uvrstil v romane Zlo prihaja s severa, Beneška dedinja, Drevo sanj, Dalmatinski sen in Trstu za hrbtom. Zgibanko so natisnili v slovenskem in italijanskem jeziku, predstavili pa jo bodo v četrtek ob 16.30 na Titovem trgu.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano