Ob poklonu Stanetu Severju tudi izid monografije

Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači bo drevi gostil prireditev v spomin na igralca Staneta Severja. Ob tej priložnosti je izšla tudi monografska publikacija avtorice Varje Močnik z naslovom Poklon Stanetu Severju, v kateri je osvetlila Severjev filmski opus.

Stane Sever kot kralj Lear Foto: /
Stane Sever kot kralj Lear Foto: /

DIVAČA > Slovenska kinoteka že deset let na petek, ki je najbližji 7. juliju, obletnici rojstva slovenske igralske legende Ite Rine, prireja poklon določenemu filmskemu igralcu, letos je to Stane Sever, so pojasnili v kinoteki.

Večerni program na Borjaču Muzeja slovenskih filmskih igralcev se bo začel s slavnostno sejo občinskega sveta občine Divača, ki v spomin na slavno krajanko prav 7. julija obeležuje občinski praznik.

Po nagovoru direktorja Slovenske kinoteke Ivana Nedoha in divaškega župana Draga Božaca bodo v letnem kinu Muzeja slovenskih filmskih igralcev predvajali tudi film Trenutki odločitve režiserja Františa Čapka iz leta 1955. Prav za upodobitev profesorja Korena v tem filmu je Sever prejel nagrado zlata arena za glavno moško vlogo na Festivalu jugoslovanskega igranega filma v Pulju.

Stane Sever velja za enega najuglednejših in najpomembnejših slovenskih igralcev. Na filmu je debitiral leta 1947 v celovečercu To ljudstvo bo živelo. V igralski karieri je oblikoval 24 vlog v celovečernih filmih, 13 vlog v televizijskih dramah, filmih in serijah ter več kot 185 vlog na gledaliških odrih. Sodeloval je tudi pri nastanku številnih radijskih iger.

Med njegove najpomembnejše igralske dosežke, ki jih je ustvaril na filmu, sodijo vloge Drejca v filmu Na svoji zemlji (1948), profesorja Slaparja v komediji Vesna (1953), profesorja Korena v Trenutki odločitve (1955), vloga Andreja Vitužnika v Tri zgodbe - Slovo Andreja Vitužnika (1955) ter Toneta Smrekarja v Družinskem dnevniku (1961), so zapisali v Slovenski kinoteki.

STA


Najbolj brano