Novi svet staremu

V gledališču Miela v Trstu bo od 20. do 28. oktobra zaživela Latinska Amerika v vsej svoji barvitosti in pestrosti. Ne v resničnosti, marveč v iluziji filmske podobe. V soboto se bo namreč začel 27. Festival latinsko ameriškega filma - največja tovrstna prireditev v Evropi.

Prizor iz filma Cenizas eternas venezuelske režiserke Margarite Cadenas
Prizor iz filma Cenizas eternas venezuelske režiserke Margarite Cadenas 

TRST > Organizira ga Združenje za promocijo latinskoameriške kulture v Italiji (APCLAI), letos prvič s finančno podporo italijanskega ministrstva za kulturo. Direktor festivala Rodrigo Diaz je državno pomoč pohvalil, a je izrekel tudi marsikatero pikro na račun vzvišenega in velikokrat tudi podcenjujočega odnosa Evrope do Latinske Amerike. “Povezave med Latinsko Ameriko in Evropo so močne, a se to čuti samo na ameriški strani,” je dejal na ponedeljkovi tiskovni konferenci v prostorih tržaške trgovinske zbornice, kjer so predstavili festival. “V vseh deželah Latinske Amerike je Španija pustila najmočnejše sledi, z izjemo Brazilije. Tu, denimo, živi od 55 do 56 milijonov ljudi z italijanskimi koreninami, na jugu Brazilije pa so območja, kjer dvajsetletniki govorijo v beneškem narečju, saj so jih ga naučile stare mame, ki so se pred mnogimi desetletji priselile iz Veneta.”

O zgodbah priseljevanja in ohranjanja povezav z nekdanjo domovino govorijo mnogi od 179 filmov, ki so jih vključili na spored letošnjega festivala, od tega bo 15 filmov v uradnem tekmovalnem sporedu. Filmi prihajajo iz domala vseh latinskoameriških držav, od Argentine na jugu, do Mehike na severu, med katerimi bodo večino prvič predvajali v Evropi.

Na sporedu so tudi tri zanimive retrospektive: pet filmov znanega mehiškega režiserja in scenarista Luisa Estrade, med drugim tudi satirična filmska trilogija o korupciji v Mehiki; sedem filmov čilskega režiserja Alda Francie, med katerimi je najbolj znan Valparaiso mi amor iz leta 1969, in celotna produkcija družbenokritične kolumbijske režiserke Camile Loboguerrero.

Predvajali bodo tudi pet filmov, nastalih po literarnih predlogah romanov brazilskega pisatelja Jorgeja Amada, ki bi letos praznoval stoletnico rojstva.

Posebna sekcija je namenjena filmom, ki obravnavajo najpopularnejši latinskoameriški šport - nogomet. Največ filmov seveda prihaja iz Argentine, domovine nogometne legende Diega Armanda Maradone. “Nogomet je za mlade Južnoameričane priložnost družbene integracije in socialnega vzpona, ter najmočnejša povezava z Evropo,” je dejal direktor Diaz.

Tradicionalno nagrado, poimenovano po nekdanjem čilskem predsedniku Salvadorju Allendeju bodo podelili Emiliu Barbaraniju, ki je bil italijanski veleposlanik v Čilu v obdobju brutalnega vojaškega udara. Podelili bodo tudi nagrado Malvinas za najboljši film na temo sožitja med narodi.

Organizatorji festivala so letos k sodelovanju pritegnili tudi študente visoke šole za prevajalce iz Trsta, ki so filme opremili z italijanskimi podnapisi.


Najbolj brano