Nove pridobitve Pilonove galerije

Po več kot desetih letih je v Pilonovo galerijo spet prišlo vrhunsko delo Vena Pilona. Gre za sliko z naslovom Cesta (olje na platnu) iz leta 1923, in to iz umetnikovega tako imenovanega zlatega obdobja. Cesti pa sta se pridružili tudi dve deli Lojzeta Spazzapana.

Veno Pilon: Cesta, 1923, olje na platnu
Veno Pilon: Cesta, 1923, olje na platnu 

AJDOVŠČINA> Umetnino je Pilonova galerija odkupila od družine, ki je sliko hranila iz roda v rod vse od takrat, ko jo je Milica Medvešček v Gorici odkupila od umetnika. Denar za odkup so v Pilonovi galeriji kljub krizi zbrali od ministrstva za kulturo, ajdovske občine in Vanje Lokarja, uglednega tržaškega zbiralca Pilonovih del, po rodu iz Ajdovščine. Slika, za katero vemo, da je bila razstavljena v Gorici, Rimu in v Moderni galeriji v Ljubljani (leta 1966, ko si jo je Pilon sposodil od lastnice), je bila doslej poznana le po črno beli fotografiji, nismo je videli niti na Pilonovi retrospektivi leta 2000.

Vrednost slike je poslovna skrivnost, kajti še vedno se na trgu pojavljajo ponaredki Pilona. Pri tej sliki ni dvoma o avtorstvu, provenienca je zelo jasna,” pravi direktorica Pilonove galerije dr. Irene Mislej in dodaja, da se je v zadnjih letih pojavilo več ponarejenih Pilonovih del, največ koloriranih risb in vsaj tri olja na platnu. Zato se, svetuje dr. Mislejeva, pred nakupom Pilonovih del, ki jih je na tržišču zelo malo, velja obrniti na institucije, da potrdijo provenienco. Mislejeva je še povedala, da je slika v umetnikovem opusu pomembna, saj gre za prvo krajino, ki jo je Pilon naslikal v večjih dimenzijah. Vsebinsko gre za krajino z Nanosom v ozadju, natančne lokacije pa v galeriji še niso prepoznali. Zanimivo je tudi to, da Pilon ni slikal en plein air, pač pa v ateljeju, včasih po skici, fotografiji, včasih po spominu.

Poleg Pilonove Ceste so v galeriji pridobili še dve deli Lojzeta Spazzapana, in sicer Vrt v Liguriji, gvaš iz leta 1948 in Dalije, prav tako gvaš iz leta 1949. Obe deli, ki sta v umetnikovem opusu znani, je darovala umetnikova hči Nuša Lapajne, ki je pred kratkim galeriji že podarila sedem očetovih slik iz torinskega obdobja.

Vse tri novo pridobljene umetnine so na ogled v Pilonovi galeriji.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano