Nova sezona SNG Nova Gorica bo zelo primorska

V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica so predstavili sezono 2011/2012, ki jo je umetniška vodja Ira Ratej označila kot srčno ter “najbolj slovensko in primorsko” med vsemi slovenskimi gledališči. Med sedmimi premierami bodo štiri postavljene na veliki oder, ena pa bo v izvenabonmajskem programu namenjena najmlajšim gledalcem.

Na novinarski konferenci so bili prisotni dramaturginji Martina Mrhar in Ana Kržišnik, umetniška vodja Ira Ratej, direktor novogoriškega gledališča Jožko Čuk in vodja službe za stike z javnostjo Borut Bašin. Foto: Rosana Rijavec/Sta
Na novinarski konferenci so bili prisotni dramaturginji Martina Mrhar in Ana Kržišnik, umetniška vodja Ira Ratej, direktor novogoriškega gledališča Jožko Čuk in vodja službe za stike z javnostjo Borut Bašin. Foto: Rosana Rijavec/Sta

NOVA GORICA> Niz zgodb bo v prihajajoči sezoni precej primorsko obarvan, je napovedala Ira Ratej. “Kar trije dramatiki, katerih dela bomo krstili, izhajajo s Primorske in so svoj navdih našli med nami,” je poudarila.

Za uvod bo poskrbel “goriški slavček”

Že septembra bo na velikem odru zaživelo delo o življenju “goriškega slavčka”, pesnika Simona Gregorčiča z naslovom Kdor sam do večera potuje skozi svet avtorice in režiserke Nede R. Bric. Na malem odru bo premierno uprizorjena prva slovenska izvedba sodobne nemške dramatičarke Katje HenselCifra, mož. Slednjo bodo novogoriški gledališčniki v režiji Mareta Brulca pripravili v sodelovanju z novogoriško gledališko gimnazijo, saj govori o problemu nasilja med mladimi.

Oktobra Hlapci, novembra burkaška moraliteta Iztoka Mlakarja

Že oktobra bodo na velikem odru zaživeli Cankarjevi Hlapci v režiji Mihe Goloba, ki jih v Novi Gorici tokrat uprizarjajo prvič. Novembrska premiera bo burkaška moraliteta izpod peresa Iztoka Mlakarja. Nastala bo v koprodukciji s koprskim gledališčem, po uspešnem Duohtarju pod mus pa bosta umetniške sile ponovno združila režiser Vito Taufer in igralec Iztok Mlakar.

Decembra pridejo na vrsto najmlajši

Zadnji mesec v letu 2011 prinaša premiero dela za najmlajše Antonton. Mini opera za najmlajše bo izvenabonmajska predstava in prva slovenska predstava velikega hrvaškega pesnika Grigorja Viteza, režirala jo bo Tijana Zinajić.

Möderndorfer s črno komedijo o starostnikih

Februar prinaša krstno uprizoritev na velikem odru, delo angleške dramatičarke Tamsin Oglesby z naslovom Stari ko zemlja, kakšnih petinštirideset. Črna komedija je nastala leta 2010 in se ukvarja z vprašanjem starostnikov in njihovega vse večjega števila v evropskih državah. Za režijo bo poskrbel Vinko Möderndorfer.

Prva premiera Jake Ivanca v SNG Nova Gorica

Zadnja premiera, ki jo bodo igralci SNG Nova Gorica postavili na mali oder aprila 2012, je krstna izvedba sodobne slovenske ustvarjalke in Grumove nagrajenke Simone Semenič24UR. Na novogoriškem odru se bo tokrat prvič predstavil tudi režiser Jaka Ivanc.

Seveda bodo v prihodnji sezoni ostala na repertoarju tudi nekatera uspešna dela sedanje in preteklih sezon, med katerimi je tudi Mlakarjev Duohtar pod mus, ki je doživel že več kot 200 ponovitev.

STA


Najbolj brano