Nova Gorica si želi boljše filmske ponudbe

V Novi Gorici in okolici je dovolj kritične publike za dobro filmsko ponudbo. Na novinarski konferenci je koordinatorka projekta Leto Silvana Furlana Miroslava Križnič povedala, da so to dokazali z letnim kinom, ki so ga v avgustu pripravili v mestu. Zato si bodo tudi prizadevali za obsežnejšo in kakovostno filmsko ponudbo preko celega leta.

V Novi Gorici in okolici je dovolj kritične publike za dobro filmsko ponudbo, je bilo slišati na današnji novinarski konferenci v Novi Gorici Foto: STA
V Novi Gorici in okolici je dovolj kritične publike za dobro filmsko ponudbo, je bilo slišati na današnji novinarski konferenci v Novi Gorici Foto: STA

NOVA GORICA > Obisk letnega kina, na katerem so ponudili 12 filmov različnih svetovnih kinematografij, je bil nad pričakovanji, je poudarila Križničeva. Razveselilo jih je tudi, da so ga obiskovali gledalci vseh generacij.

“Zato smo odločeni s tem projektom nadaljevati tudi v prihodnje in si obenem želimo, da bi letni kino postal tradicionalen. V sodelovanju z novogoriškim Kulturnim domom pa si želimo obogatiti filmsko ponudbo v okviru filmskega gledališča,” je še dejala koordinatorka.

Da bi pridobili kritične in razmišljujoče gledalce, je potrebna pravilna filmska vzgoja. Zato so v okviru ustanove Silvana Furlana pripravili že drugi filmski tabor v Plešivem v Goriških Brdih, ki se ga je letos udeležilo 40 udeležencev iz petih evropskih držav. V petih dneh so sodelujoči pokazali veliko domišljije, saj so ustvarili kar devet kratkih filmov. Med njimi sta tudi dva, s katerima bodo sredi oktobra sodelovali na festivalu kratkih mladinskih filmov na Dunaju, kjer so lani že prejeli eno izmed nagrad.

Filmsko izobraževanje pa so po besedah ustanoviteljice ustanove Silvana Furlana Mirande Brataševec raztegnili preko celega leta. Na petih osnovnih in srednjih šolah na Goriškem in Tolminskem že delujejo filmski krožki, pripravili so tudi več filmskih delavnic, med katerimi so delavnice za mentorje.

V znamenju filmskega Leta Silvana Furlana je tudi začetek letošnjega filmskega abonmaja v Kulturnem domu Nova Gorica. Začenjajo ga namreč z dvema filmoma, ki sta bila posebno draga Furlanu, to sta Deklica s frnikolami in Pravilo igre. Petkov večer pa bodo zaokrožili s pogovorom o današnjem filmskem trenutku na Goriškem.

Po številnih dogodkih, ki so že zaznamovali Leto Silvana Furlana, pa se obetata še dva. Poleg uvodnih večerov v novogoriškem filmskem gledališču so praznovanje 90-letnice Kinodvora v Ljubljani prav tako namenili spominu na Furlana.

STA


Najbolj brano