Nov odbor čaka še precej dela

Slovensko stalno gledališče še naprej ostaja brez umetniškega vodstva. Upravni svet, ki mu predseduje Maja Lapornik, je predsinočnjim, na svoji zadnji seji, sklenil, da odločitev o novemu umetniškemu vodstvu prepusti naslednikom. Kdo bo sedel v novem upravnem svetu, bo jasno v ponedeljek, ko se bodo na skupščini sestali ustanovitelji.

Maja Lapornik: “Upravni svet ni v nobenem primeru ocenil, da je   Diana Koloini kot umetniška koordinatorica neprimerna. To je izkrivljeno podajanje stvarnosti.” Foto: Maja Pertič Gombač
Maja Lapornik: “Upravni svet ni v nobenem primeru ocenil, da je Diana Koloini kot umetniška koordinatorica neprimerna. To je izkrivljeno podajanje stvarnosti.” Foto: Maja Pertič Gombač

TRST > Maja Lapornik ocenjuje, da je svet pod njenim vodstvom delal zagnano in zavrača očitke.

Upravni svet SSG, ki je 18. novembra objavil razpis za mesto umetniškega koordinatorja gledališča, saj se je mandat dosedanji umetniški koordinatorki Diani Koloini iztekel 31. decembra, se med petimi prispelimi prijavami doslej ni odločil. “Ker so bila mnenja članov Skupščine ustanoviteljev SSG o tem, ali je vmesno, da svet, ki se mu mandat izteka, odloča o novi umetniškem koordinatorju, deljena, smo po dolgem in tehtnem premisleku ocenili, da prepustimo izbiro novemu upravnemu odboru, ki bo imenovan v ponedeljek,” je odločitev pojasnila predsednica upravnega sveta Maja Lapornik.

V mandatu aktualnega sveta - imenovan je bil februarja 2011 - so se v Slovenskem stalnem gledališču zvrstila tri umetniška vodstva. Doslej zadnja umetniška koordinatorica Diana Koloini je umetniško vodenje tržaškega gledališča prevzela julija 2012. Njen mandat (imenovana je bila za 15 mesecev) je bil že od začetka določen kot izjemno kratek, a kot je zatrdila v izjavi novembra lani, ji je ob imenovanju upravni svet pojasnil, da je tako, ker se v isti sezoni izteče tudi njegov mandat ter da želijo odločitev o tem, kdo bo gledališče vodil v prihodnjih treh sezonah, prepustiti novemu upravnemu svetu.

O Koloinijevi se niso izrekali

Razpis, ki ga je sedanji upravni svet vendarle objavil novembra lani, je bil del obveznih procedur ustanov, vpisanih na t.i. seznam ISTAT, je v pogovoru za naš časopis in Radio Koper včeraj poudarila Lapornikova: “Konec mandata je bil znan že ob podpisu njene pogodbe, septembra 2012, pa se takrat to ni zdelo nikomur kakorkoli sporno ali neobičajno. Odločitev za razpis upravnega sveta je bila normalna in legitimna. Kasneje so se pojavili pomisleki, da ta upravni svet nima legitimnosti odločanja, ker se mu mandat izteče.”

Lapornikova je obenem zatrdila: “Upravni svet ni v nobenem primeru ocenil, da je Diana Koloini kot umetniška koordinatorica neprimerna. To je izkrivljeno podajanje stvarnosti. Šlo je za to, ali ta odbor pred iztekom lastnega mandata lahko odloča ali ne. Prevladalo je večinsko mnenje, da ne. Prišli smo samo do te točke.”

Sprememb statuta za zdaj ne bo

Upravni svet SSG je v včerajšnjem sporočilu za javnost tudi zapisal, da najodločneje zavrača “različna natolcevanja, ki so prisotna v javnosti” in da je “bil vedno pripravljen in si želi spoštljivega, odprtega in konstruktivnega dialoga.”

Obenem je pojasnila, da sprememba statuta glede števila članov upravnega sveta SSG (iz šestih bi jih zaradi uskladitve z zakonodajo zmanjšali na pet) ne bo potrebna. “V prvih januarskih dneh smo izvedeli, da finančni zakon, ki je bil sprejet 27. decembra 2013, dopušča možnost, da imajo upravni odbori kulturnih institucij več članov. Pogoj je le, da ti svoje delo opravljajo brezplačno. Bodo pa kasneje potrebne nekatere druge spremembe, ki se bodo zgodile na vsedržavni ravni in se jim bo moralo tudi naše gledališče prilagoditi,” je dejala Lapornikova in obenem poudarila, da vsi odborniki sveta SSG sodelujejo popolnoma brezplačno.

“Prišli smo v gledališče, ki je imelo dolgo let vrsto odprtih vprašanj - nekatera smo uspeli rešiti, druga nekoliko manj, dela je še veliko. Mislim pa da je bil ta odbor izredno zagnan, delaven, zelo zazrt v rast gledališča. Skušali smo biti ves čas zelo konstruktivni. Gledališče je finančno stabilno in če pomislimo na prejšnja leta, bi v tem pogledu težko odrekli temu odboru zasluge. Seveda so finančne zmožnosti za produkcijsko gledališče zelo majhne, pičle. Zavedam se, da terja estetsko relevantno gledališče drugačne resurse, ki jih pa zaenkrat ni videti. Verjetno bo moral nov upravni odbor prav na tem področju moral delati še bolj korenito,” je še poudarila Lapornikova, ki kot izjemno pozitivno v minulem mandatu ocenjuje sodelovanje predstavnikov občine, pokrajine in dežele.

Koliko časa bo minilo od imenovanja novega upravnega sveta do imenovanja umetniškega koordinatorja, ni mogoče napovedati. Prav tako ni znano, ali bo zaradi imenovanja novega upravnega sveta treba objaviti nov razpis za umetniškega koordinatorja.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano