Nocoj se začenja Pixxelpoint

Danes zvečer se začenja 12. edicija Pixxelpointa, mednarodnega festivala novomedijske umetnosti. Pripravil ga je kuratorski tim v sestavi teoretičarke Gülsen Bal in domače umetniške skupine BridA.

Jurij Pavlica, Gülsen Bal, Sendi Mango  in Tom Kerševan (z leve)   Foto: Leo Caharija
Jurij Pavlica, Gülsen Bal, Sendi Mango in Tom Kerševan (z leve)  Foto: Leo Caharija

>NOVA GORICA >Začelo se bo z rafalom treh, štirih otvoritev. Ob 18. uri bo svoja vrata najprej odprla galerija Metropolitana v Gorici, ob 20. uri osrednje prizorišče v Mestni galeriji v Novi Gorici, ob 22. uri pa še galerija Tir in Kulturni center na Mostovni. Na ogled bo 33 del avtorjev iz vse Evrope in tudi z drugih celin. Kot izhodišče festivala je kuratorski tim postavil v ospredje proces umetniškega ustvarjanja in njegovo večplastnost tako v smislu razumevanja kot tudi v smislu uporabe različnih sodobnih tehnoloških aplikacij.

Gülsen Bal je teoretičarka vizualne kulture in ustanoviteljica ter razvoja projektov na dunajskem centru za umetniške projekte Open Space, skupino BridA, ki ima svojo umetniško bazo v Šempasu, pa sestavljajo Jurij Pavlica, Sendi Mango in Tom Kerševan. Skupino BridA so ustanovili leta 1996 na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah in od tedaj je kar nekajkrat prodrla na mednarodno prizorišče sodobne umetnosti.

> BridA, kako je prišlo do sodelovanja med vami?

“Sodelovanje z Gülsen Bal se ni porodilo naključno. Ko smo sprejeli ponudbo Kulturnega doma za kuriranje festivala je bil naš namen razširiti obzorje festivala izven specifičnega področja novih medijev in vključiti čim širše polje sodobne umetniške prakse. Prevzeti nad programom, ki ga Gülsen že več let skrbno vodi v umetniškem centru Open Space na Dunaju, smo jo povabili k sodelovanju. V dobrem letu pogovarjanj in izmenjav idej se je počasi razvil celoten program festivala, ki ga bomo danes odprli.”

> Gülsen, naslov festivala je Pripravimo se… Na kaj se moramo pripraviti?

“Torej… v kuratorskem timu 12. edicije Pixxelpointa smo se odločili, da začnemo ponovno na začetku, za tiste, ki jih zanima, kaj ustvarja umetnost novih medijev, kako se ta preliva iz ene manifestacije v drugo, kako te manifestacije v različnih kontekstih dobivajo nove pomene, ne glede na uporabljeni material ali medij. Zanima nas presečišče med poslanstvom novih medijev in njihovo usodo. To nas poziva, da se pripravimo.”

> BridA, umetniki ugotavljajo, kako zelo se je njihov proces spremenil s pomočjo sodobnih tehnoloških orodij. Ali se s procesom spreminja tudi vsebina?

“Vsebina umetniškega dela je bila vedno soodvisna od uporabe orodij in prav ta orodja so večkrat vplivala na končni produkt in razvoj umetniškega jezika. Če vzamemo za primer razvoj fotografije in njen vpliv na razvoj vizualne umetnosti v začetku dvajsetega stoletja opazimo, da je vloga tehnologije v procesu ustvarjanja umetniškega dela veliko večja, ne le kot aplikacija v obliki orodja, temveč kot način razmišljanja.”

> Gülsen, kakšna je danes situacija na področju novomedijske umetnosti v Evropi?

“Kar se sedaj dogaja je veliko vprašanje… v iskanju odgovora moramo pogledati dela in ugotoviti, kaj oblikuje kreativni moment, kjer je potrebno drugačno razmišljanje znotraj specifičnega razmerja z neznano genealogijo globalizacij, ki temeljijo na kompleksnih medsebojno povezanih silah.”

> BridA, med 156 prijavljenimi deli ste jih izbrali 33. Lahko izpostavite kakšno posebej zanimivo delo?

“Delo za izbor je bilo izredno zahtevno, saj se je prijavilo veliko zanimivih in kvalitetnih del, tako da smo si vzeli precej časa za pretehtanje in vmeščanje projektov v najožji izbor. Radi bi poudarili, da so vsa izbrana dela že sama po sebi izpostavljena in zelo zanimiva.”

> Gülsen, kako boste prepričali bralce tega časopisa, da pridejo danes zvečer na Pixxelpoint?

“Verjamemo, da festival z naslovom Pripravimo se prinaša številne prelomne točke. Priča smo kritičnemu pristopu različnih oblik izraza v odnosu do umetnosti novih medijev. Zdi se, da moramo ponovno premisliti o vprašanjih, kaj je ta svet, ta čas, ta specifičen trenutek, v katerem živimo? To preizpraševanje naj bo za povabilo.“

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano