Njihova zmagovalka je Tinkara

“Ma ne, to ni prav! Ni pošteno! In bašta! Tinkara je zapela vrhunsko, pesem je dobra in res ni prav, da je dobila tako malo točk,” so ob koncu glasovanja komentirali Dekančani. Sobotni evrovizijski nastop svoje sokrajanke Tinkare Kovač so si ogledali skupaj v središču vasi.

Tinkari na čast sta vihrali dve zastavi Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Tinkari na čast sta vihrali dve zastavi Foto: Tomaž Primožič/Fpa

DEKANI >Transparent Tinkara, Dekančani smo s teboj, p'sjani pa sis tabo pa po koncu glasovanja, že na pragu nedeljskega jutra, ni stal nič manj ponosno. Morda celo še bolj.

Skromna in odgovorna

“Dober večer, lep pozdrav iz zakulisja evrovizijskega odra v moj najljubši kraj. Hvala, res hvala, da me podpirate in navijate zame,” je Tinkara Kovač nekaj minut pred začetkom neposrednega prenosa po telefonu pozdravila svoje (nekdanje) sokrajane in sokrajanke.

Umetniško ime Conchita Wurst si je izbral 26-letni Avstrijec Tom Newirth, ki je o pevski slavi sanjal že od malega. Leta 2006 se je udeležil resničnostnega pevskega šova Starmania, leto pozneje pa se je pridružil fantovski skupini “jetzt anders!”. Tom je Conchita - visokorasla, izjemno vitka dolgolasa pevka z brado - od leta 2011. V Avstriji je postal simbol strpnosti in umetniške svobode, njegov moto pa je: “Bodi raje najboljša različica sebe kot slaba kopija koga drugega!”

Njenim besedam je odgovoril topel in bučen aplavz, pospremljen z vzkliki, ki so ji želeli vse dobro. Da bo Tinkara, ki je v Dekanih preživela otroštvo in najstniška leta, zdaj pa že nekaj let z družino živi v Lokvi na Krasu, na evrovizijskem odru dala vse od sebe, ni dvomil nihče. Ne fantje, ki so ob tej priložnosti igrali tradicionalno skandinavsko igro (nekakšno mešanico balinanja in kriketa, so pojasnili), ne možje iz kartaškega kluba, ki so poskrbeli, da sovaščani niso bili lačni, pa tudi Tinkarini učiteljici iz osnovne šole in nekdanji sosedi ne. “Vedno je bila zelo zelo vestna, odgovorna in predana,” je pripovedovala Magda Fonda, ki je Tinkaro poučevala matematiko. “Že od malega je zelo rada pela in nastopala, enega prvih večjih nastopov, ko je pri devetih letih nastopila v otroški radijski oddaji Veseli tobogan, je imela prav v naši osnovni šoli. Nikoli pa ni s tem, kar je počela ob šoli, torej s petjem in flavto, želela izstopati. Skromna je bila, in taka je še danes.” Učiteljica slovenščine Darinka Soldo pa je dodala, da je Tinkara vedno zelo rada brala: “In to svojo ljubezen do besede neguje, ne nazadnje najpogosteje za svoje pesmi besedila napiše sama.”

Tinkarina ljubezen in spoštovanje do knjig pa sta v predstavitvenem spotu priromala tudi do gledalcev po vsej Evropi. Predstavnik vsake države, ki je letos sodelovala na Evrosongu, je dobil nalogo, da naredi zastavo svoje države. Nizozemca sta jo iz tulipanov, Italijanka iz bazilike, mozzarelle in paradižnika, Tinkara pa sredi Plečnikove Narodne in univerzitetne knjižnice iz ... knjig. In medtem, ko je ona zlagala knjige v zastavo, sta ob mogočnih kostanjih zaplapolali dve. Slovenska in dekanska, oziroma, kot pravijo vaščani, p'sjanska. “Ma ne, evropske ne rabimo, imamo Tinkaro na odru,” je odvrnil možakar sosedu, ki ga spraševal, če naj teče domov še po modro zastavo z rumenimi zvezdami.

Vroče navijanje in grenak priokus

“Italijanka je forte, je močna, ma naša ni nič manj. Morala bi biti tik pod vrhom,” je bil po Tinkarinim nastopom prepričan Dušan Fortuna. Ivan Grdina mu je prikimal: “Njen nastop je vreden vseh pohval. Bila je perfektna, ne morem si zamisliti, da bi lahko bilo boljše,” je bil zadovoljen Grdina, ki je skupaj z Igorjem Šturmanom in ostalimi iz turističnega društva pripravljal sobotno slavje. “Ta skupinski ogled smo pripravili, da s tem pokažemo hvaležnost in spoštovanje do Tinkarine ustvarjalnosti, za nas je še vedno naša Tinkara, na katero smo že dolgo ponosni”

Ko je prišla na vrsto številka sedemnajst in se je oder obarval v modro, je vse obnemelo. Samo flavta in Tinkarin glas sta švigala pod krošnje starih kostanjev ... Aplavz in vzkliki so po koncu Tinkarinega nastopa poleteli pod nebo, pohvale za nastop so deževale. Vzdušje se je polnilo s pričakovanji. Vse do glasovanja: ko je svoje glasove oddala že skoraj polovica držav. Potem se je noč nagnila v razočaranje. “Res ni pošteno. Tinkara je zapela in nastopila odlično. Ampak očitno to ne šteje. Nič, jutri začnemo zbirati podpise za referendum, da drugo leto Slovenija ne sodeluje več. Ker nima smisla.”

V Dekanih je zmagala Tinkara. In za popotnico ni odmevala Rise LIke a Phoenix, ampak ... Round and Round.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano