Ni treba biti suh, mlad in lep

Za Mefovo novo ploščo Najboljša leta so ključne štiri številke: 3, 7, 10 in 2. Njegov tretji studijski album je nastajal sedem let, poleg desetih skladb pa prinaša še dva bonusa. Ploščo, ki je izšla v samozaložbi, bo z Narodnoosvobodilnim bendom, ki bo ob tej priložnosti zares mogočen, in gosti predstavil nocoj ob 20. uri v Gledališču Koper.

 Foto: Maja Pertič Gombač
Foto: Maja Pertič Gombač

IZOLA > Najboljša leta so še čisto sveža: nova plošča Draga Mislej Mefa je iz tiskarne namreč prišla predvčerajšnjim. Gre za njegovo tretjo kantavtorsko ploščo - pred tem je leta 2001 z Narodnoosvobodilnim bendom izdal Najboljše so padle, šest let kasneje pa ji je sledila Svoboda.

Na drevišnji predstavitvi plošče Najboljša leta bo po Mefovivh napovedih moč slišati zelo raznoliko glasbeno druščino. V NOB bo namreč združen akustični in električni bend: ob Armandu Šturmanu (kitara) in Gorastu Radojeviču (bas, harmonika), članih zasedbe Deseti brat (bobnar Vlasti Kozlovič, kitarist Duilio Peroša in basist Igor Korenika), bo za kitaro poprijel še Andrea F. (sicer producent plošče), za klaviaturami bo Jadran Ferjančič, pridružil pa se jim bo tudi moški del APZ Univerze na Primorskem.

“Ja, drži, v naslovih dveh plošč se pojavi pridevnik najboljši, pa saj sem napisal tudi Najboljšo pesem, Tulio jo je odpel na lanskem MMS-ju. Kaj naj - če te ne pohvalijo drugi, se moraš pač sam,”se zahahlja Mef in doda, da je zanj pri glasbi najboljše to, da jo lahko posluša do onemoglosti - kjerkoli in kadarkoli. “Zame je muzika nekaj podobnega kot za rekreativce hladno pivo, ko pridejo s fuzbala.”

Nocojšnji koncert si je Mef zamislil kot srečanje z glasbo, kot jo razume in doživlja: “Prepričan sem, da je v svetu glasbe mogoče sodelovati, tudi če nisi vrhunski pevec, instrumentalist, suh, mlad in lep. Mislim, da je bistveno tisto, kar imaš za povedati.”

Najstarejša pesem, ki jo bodo igrali nocoj, bo Miličnika, pri kateribo nastopil zDuiliem Perošo. Za to pesem Mef pravi, da jezastarela samo po naslovu, najmlajših pa bo kar šest. Te so najnovejše in jih ni na plošči.

Vmes pa bodo tiste z Najboljših let, pa z obeh NOB-jevskih ter nekaj komadov, s katerimi je v 80. svoj prispevek novemu valu dal Deseti brat.

Draž nove plošče so zagotovo tudi izvrstna besedila. Mef, ki je podpisan pod približno 600 tekstov (veliko je uspešnic, ki jih prepevajo različni izvajalci), pravi, da ne dela razlike med pisanjem zase ali za druge. Njegova besedila nastajajo kar dolgo. A dodaj, da se je z leti nekoliko zracionaliziral: “Ne trudim se več povedati cele zgodbe, ampak le bistvo. In malo zaokrožim - tako kot delajo v Hollywoodu.” O tem, ali piše vesele ali žalostne pesmi, ne razmišlja. “V življenju ne bi rad napisal preveč žalostnega besedila, pretirano veselega pa tudi nisem napisal nikoli. Je pa res, da mi hiperrealizem ni blizu, raje se igram s simboliko. No, žena pravi, da v tridesetih letih nisem pravzaprav nič napredoval. Nazadoval pa tudi ne.”

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano