Ni bila letina radosti in optimizma

V Cankarjevem domu so na sobotni zaključni slovesnosti podelili nagrade 28. Ljubljanskega filmskega festivala (Liffe). Osrednjo nagrado vodomec je prejel ameriški Columbus.

Osrednjo nagrado vodomec je na filmskem festivalu Liffe prejel ameriški   Columbus.
Osrednjo nagrado vodomec je na filmskem festivalu Liffe prejel ameriški Columbus. 

LJUBLJANA > Film Columbus si je nagrado prislužil za "izjemne igralske dosežke ter intelektualni, vendar ne apologetski, tiho poglobljeni poklon tolažilni in povezovalni moči umetnosti, v tem primeru arhitekture", je v obrazložitvi vodomca zapisala žirija. Celovečerni prvenec priznanega “video esejista” Kogonade je namreč umeščen v okolje ameriškega mesta Columbus, ki velja za meko modernistične arhitekture.

Nagrado je v imenu režiserja, ki se je žiriji in festivalu zahvalil prek video izjave, prevzel ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent R. Hartley.

Posebno omembo je žirija za vodomca namenila filmu Arabija režiserjev Uffonsa Uchoe in Joaa Dumansa, ki sta po njihovem prepričanju z resničnim in poštenim portretom brazilskega priložnostnega delavca s tem ustvarila tudi portret delavca tega sveta.

Med 32 celovečernimi filmi je občinstvo najbolj prepričal film Ognjišče, ki ga podpisuje Gudmundur Arnar Gudmundsson, in si tako prislužil nagrado zmaj. Kot je režiser povedal za Slovensko tiskovno agencijo, je najbolj ponosen prav na nagrade, ki mu jih podeli občinstvo, in vesel je, da se je zgodba o odraščanju dečkov v majhni podeželski islandski skupnosti dotaknila ljudi.

Nagrado FIPRESCI svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev je prejel režijski prvenec Alena DrljićaMoški ne jočejo, ki ga je žirija označila za “pretresljiv, izjemno napisan in odigran film, prežet z mučno atmosfero, toksično moškostjo, nelagodjem in nezaupanjem”.

Nagrado v njegovem imenu je prevzel igralec iz slovenske manjšinske koprodukcije Sebastian Cavazza, ki je dejal, da so v tem tednu film nagradili še na festivalih v Istanbulu, Bratislavi, Rimu in Zagrebu. Prepričan je, da se zgodba iz filma dotika vseh družb, ki so bile kadarkoli vpletene v vojno izkušnjo. Film je tudi “potrditev, da se mora naša družba soočiti s travmami preteklosti, da lahko stopi korak naprej”.

Nagrada za najboljši kratki film je pripadla filmu Nisem od tukaj avtoric Maite Alberdi in Geidre Žickyte. Posebni omembi žirije za kratki film pa sta prejela film Zverina avtorjev Samanthe Nell in Michaela Wahrmanna in film Hlepenje po pripovedi Maxa Graua.

Telekom Slovenije je med festivalom v svojem kotičku predstavil filme 360 stopinj, ki so jih v okviru natečaja posneli mladi neodvisni filmski ustvarjalci. Nagrado je žirija natečaja podelila filmu Svoboda, brez izgovorov, ki ga podpisujejo Matej Lozar, Anja Čotar, Rok Jagodnik, Uroš Kokol in Sašo Stojak. Nagrada mladinske žirije festivala Kinotrip pa je pripadla otvoritvenemu filmu o ljubezni med fantoma na italijanskem podeželju Pokliči me po svojem imenu, ki ga je režiral Luca Guadagnino.

Letošnja 28. izdaja Liffa je ponudila 97 celovečercev in 17 kratkih filmov iz 43 držav. Po navedbah organizatorjev so bili prikazani na 288 projekcijah, od tega jih je bilo 20 v Mariboru, osem v Celju in pet v Novem mestu. Izdanih je bilo 43.000 vstopnic, razprodanih pa je bilo 44 projekcij.

Programski vodja Simon Popek ocenjuje, da je festival dobro uspel, a da je vedno prostor za izboljšave. Najbolj si ga bo zapomnil po nekoliko zahtevnejšem programu: “Bilo je kar veliko malce težjih, celo morbidnih filmov. To ni bila letina, ki bi ponujala blazno veliko radostnih ali optimističnih vsebin.” Dodal je, da je nekaj filmov tudi šokiralo nepripravljene ali sploh prve obiskovalce Liffa, pri čemer je izpostavil “zelo mračna filma” Ubijanje svetega jelena in Nikoli zares tukaj.


Najbolj brano