Nesrečni filmski velikan Roman Polanski praznuje 80 let

Igralec, scenarist, režiser in producent Roman Polanski danes beleži 80. življenjski jubilej. Polanski je znan kot eden od režiserjev, ki je s svojimi filmi ogromno prispeval k svetovni kinematografiji, za kar je prejel tudi več nagrad. Kljub številnim dosežkom pa je znan tudi po odmevni aferi z mladoletnico in tragični smrti žene Sharon Tate.

Roman Polanski Foto: Arhiv Pn
Roman Polanski Foto: Arhiv Pn

PARIZ > Roman Polanski je ustvaril nekaj nepozabnih trenutkov v zgodovini filma. Utelesil je like, kot so nerodni asistent profesorja Abronsiusa v Plesu vampirjev iz leta 1967, pa umirjeni Trelkovski v Stanovalcu iz leta 1976; oba filma je tudi sam režiral. In kdo bi pozabil tihotno grozo, ki se je plazila skozi njegovega Rosmaryjinega otroka (1968) ali obup Harrisona Forda v vlogi dr. Richarda Walkerja v Besnilu iz leta 1988?

Polanski je sodeloval z uglednimi igralci - z Jackom Nicholsonom (Kitajska četrt, 1974), z Nastasjo Kinski v filmu Tess, ki ga je leta 1979 priredil po romanu Thomasa Hardyja, z Benom Kingsleyjem v drami Smrt in dekle (1994) in z Johnnyjem Deppom v skrivnostni srhljivki Deveta vrata iz leta 1999.

Med uspehi Polanskega sta tudi film Pianist, ki sloni na romanu Wladyslawa Szpilmana (2002), ter filmska priredba klasike Oliver Twist Charlesa Dickensa leta 2005.

Leta 2009 so režiserja aretirali na züriškem letališču na podlagi ameriške tiralice, in sicer zaradi spolnega odnosa z mladoletnico leta 1977. Po desetih mesecih, ki jih je deloma preživel v hišnem priporu v svoji hiši na obrobju Gstaada, so julija 2010 švicarske oblasti zavrnile njegovo izročitev ZDA in ga izpustile na prostost.

V priporu je Polanski dokončal film Pisatelj v senci, ki je leta 2010 prejel tudi srebrnega medveda mednarodnega filmskega festivala v Berlinu. Med zadnjimi filmi Polanskega je Masaker (2011), za katerega je režiser zasedel Jodie Foster,Kate Winslet in Christopha Waltza. V francoskih kinematografih je že na ogled njegov najnovejši film "La Venus a la fourrure", za katerega je scenarij napisal po drami Američana Davida Ivesa.

Polanski ima sicer travmatične spomine na mladost, saj je kot Jud drugo svetovno vojno preživel v poljskem getu. Zelo ga je prizadela tudi smrt žene Sharon Tate, ki so jo leta 1969 nosečo umorili člani družine Charlesa Mansona. Nekoč je dejal, da je zaradi vseh travmatičnih izkušenj, ki jih je doživel, "smrti vajen kot kirurgi".

Polanski je bil za filmsko ustvarjanje med drugim nagrajen s kristalnim globusom filmskega festivala v Karlovih Varih za življenjsko delo, po izpustitvi iz pripora pa je z dvoletno zamudo prevzel tudi nagrado za življenjsko delo na filmskem festivalu v Zürichu.

STA


Najbolj brano