Nepretenciozen filmski festival

Od jutri, pa vse do nedelje, bo 4. Festival evropskega in mediteranskega filma (FEMF) na ogled ponudil kar nekaj svežih uspešnic s številnih evropskih filmskih festivalov, kot so beneška Mostra, Sarajevo film festival, Canski filmski festival, pri čemer poseben fokus posveča sodobni švedski kinematografiji.

 Samo bog odpušča Nicolasa Winding Refna, ki so ga poleti predstavili že na festivalu Koperground, je zaradi svoje ekstremne estetike nasilja primeren za gledalce nad 18. letom starosti
Samo bog odpušča Nicolasa Winding Refna, ki so ga poleti predstavili že na festivalu Koperground, je zaradi svoje ekstremne estetike nasilja primeren za gledalce nad 18. letom starosti 

PIRAN > “FEMF je nepretenciozen festival z jasnim namenom: slovenskemu gledalcu, še posebej občinstvu iz slovenske Istre, približati kakovostni evropski film,” je zapisala programska vodja festivala Jelka Stergel in dodala še, da bodo letošnji filmski program obogatili še z otroškim programom ter z dvema razgovoroma o nasilju v politiki ter o kršenju človekovih pravic z legendarnim srbskim režiserjem Goranom Paskaljevićem.

Otvoritveni film bo ljubljenec občinstva na zadnji beneški MostriZoran, moj nečak idiot, med posebnimi projekcijami je tudi Razredni sovražnikRoka Bička, ki je prav tako razvnel Benetke in nedavni Festival slovenskega filma. Na svoj račun pa bodo prišle tudi ljubiteljice Jana Plestenjaka, saj bo na ogled dokumentarni film o njegovi glasbeni karieri Priznam.

Prvega dogodka, ki bo jutri ob 17.30 v sejni sobi piranske občine, se bodo udeležili Ervin Hladnik Milharčič, Sandra Bašić Hrvatin in Tonči Kuzmanič. V petek ob 11. uri pa bo sledil pogovor s Paskaljevićem, ki ga bo vodil Blaž Kovač ob sodelovanju aktivistov Izbrisanih in predstavnikov Amnesty International. V petek se bo z režiserjem moč srečati tudi po projekciji njegovega filma Ko se zdani, ki bo na sporedu ob 19. uri.

Kateri filmi so najbolj vabljivi? Med prvimi je zadnji eksces Danca Nicolasa Winding RefnaSamo bog odpušča, kjer bodo na svoj račun prišli ljubitelji ekstremne estetike nasilja in tisti zamudniki, ki si ga niso uspeli ogledati že na letošnjem Kopergroundu. Naslednji je Diaz - ne počistite krviDanieleja Vicarija, ki spregovori o krvavem zatrtju proti-globalizacijskega protesta v Genovi leta 2001. Veliko obeta tudi letošnji zmagovalec zadnjega sarajevskega filmskega festivala V razcvetu. Ta govori o dveh gruzijskih najstnicah, ki svoje življenje začneta v turbulentnem času zgodnjih devetdesetih let v Tbilisiju (glavni igralki sta v Sarajevu osvojili tudi nagrado za najboljšo glavno žensko vlogo). Na sporedu bo tudi zadnji film francoskega posebneža Francoisa OzonaMlada in lepa, ki ga je predstavil letos v Cannesu, in govori o 17-letnici, ki živi dvojno življenje najstnice in prostitutke. Že zaradi Madsa Mikkelsena, enega najbolj markantnih sodobnih igralcev, si velja ogledati tudi zgodovinski film Michael Kohlhaas, po inovativnosti pa diši švedski film Zvok hrupa, ki je leta 2010 v Cannesu osvojil nagrado za najboljši film na mednarodnem tednu kritike, in govori o šestih nenavadnih glasbenikih, ki izvajajo glasbene napade na javne ustanove. Več o filmskem programu in drugih spremljevalnih dogodkih lahko preberete na njihovi spletni strani: www.femf.si.

V nedeljo sledi razglasitev zmagovalcev, in sicer v kategorijah za najboljši film tekmovalnega programa, najboljšega direktorja fotografije in najboljšega režiserja.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano