Nekaj klasike in malce ekstremov

Jutri bodo Motovun zasedle “horde” filmoljubcev in zabave željnih, ki si bodo do 1. avgusta lahko ogledali 22 filmov v tekmovalnem programu in kopico drugih filmov, posejanih po spremljevalnih, a nič manj atraktivnih sekcijah.

Motovunski maverick gre letos v roke Terencea Daviesa, častnega gosta festivala
Motovunski maverick gre letos v roke Terencea Daviesa, častnega gosta festivala 

MOTOVUN>Klemen Dvornik se bo s celovečercem Kruha in iger potegoval za glavno nagrado propeler, IzletNejca Gazvode pa je v igri za nagrado bauer, ki odlikuje najboljši film v regiji. Častni gost 15. Motovun film festivala je britanski režiser Terence Davies, ki bo prejel nagrado maverick. Namenjena je brezkompromisnim avtorjem, ki navkljub dolgi kilometrini niso klonili množičnemu okusu in modnim trendom v kinematografiji. Kot je za motovunske lavreate običajno, bo v okviru festivala na ogled tudi retrospektiva. Od Daviesovih filmov si bo mogoče ogledati trilogijo Otroci, Smrt in preobrazba, Marija z otrokom ter celovečerce Oddaljeni glasovi, tihožitja, Konec dolgega dne in O času in mestu.

Naslednja visoka gosta festivala bosta Lordan Zafranović in Veljko Bulajić, ki bosta prejela nagrado 50 let za neupogljivo in vztrajno delo na področju kinematografije. Zafranović se je v zgodovino jugoslovanskega filma vpisal s filmom Okupacija v 26 slikah (1978), ki je zadnji hrvaški film, sprejet v glavni program filmskega festivala v Cannesu. Bulajić pa se je na canneski filmski festival uvrstil že s prvencem Vlak brez voznega reda. Kasneje je posnel največji jugoslovanski vojni filmski spektakel Bitka na Neretvi, ki velja za enega najdražjih nehollywoodskih filmov vseh časov, avtor filmskega plakata pa je bil sloviti Pablo Picasso.

Med ostalimi gosti organizatorji napovedujejo še Poljaka Lecha Mayewskega, ki se bo v Motovunu predstavil z zelo posebnim filmom Mlin in križ. Ta bo še posebej po godu ljubiteljem flamskega slikarja Pietra Bruegla ter iskalcem novih režijskih tehnik. Mayewskega je navdahnila predvsem Brueglova slika Procesija na Kalvariji, naredil pa je nekakšen tableaux vivants (žive slike) življenja v sliki in za njo. Motovun bo obiskala tudi Ursula Meier, ki bo predstavila svoj film Sestra, s katerim je odnesla srebrnega medveda za posebne dosežke na letošnjem Berlinalu. Filmski program obljublja tudi stare znance Motovuna, kot je avstrijski provokator Ulrich Siedl (Raj, ljubezen), Ken Loach (Angelov delež) in Todd Solondz (Skriti adut). V glavnem programu zasledimo še eno najbolj odbitih letošnjih filmskih stvaritev - Svete motorje francoskega režiserja Leosa Caraxa, ki je na noge spravil puritansko cannsko filmsko srenjo, malce ekstremnejše cinefile pa je zelo razveselil.

Ker pa se nam letos bojda približuje apokalipsa, so v Motovunu pripravili tudi tako imenovano sekcijo Apokalipsa zdaj. Predvajali bodo odličen izlet Michaela Hanekeja v postapokaliptično krajino - Čas volka, tu bodo še SlepotaFernanda Meirellesa, Delikatese Jean Pierre Jeuneta ter Poslednja bitkaLuca Bessona.

Med ostalimi sekcijami zasledimo še eno z zanimivim poimenovanjem Kdo je umoril Barbie?, ki skriva kar nekaj brezkompromisnih “odbitkov” s področja radikalnega feminizma, ki svojo osvoboditev vidi v nebrzdanih spolnih praksah. Začeli bodo z Romanco X francoske režiserke Catherine Breillat, ki je glavno vlogo dodelila znanemu italijanskemu porno igralcu Roccu Siffrediju. Še bolj brezkompromisen je Kanadčan Bruce LaBruce s filmom Raspberry Reich, ki je ekstremna satira na nemško militantno skupino Baader-Meinhof.

Letošnji motovunski filmski festival zagotovo ne bo pustil žejnih ne ljubiteljev klasične kinematografije ne iskalcev kontroverznih filmskih novotarij.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano