Ne zgolj most, marveč prostorska skulptura

Most, ki je obenem prostorska skulptura in inženirski dosežek, je najbolj prepričal mednarodno žirijo 29. Piranskih dnevov arhitekture. V portoroškem Monfortu so v soboto podelili 23. mednarodno nagrado Piranesi, ki jo šla v roke ekipe Marte.Marte Architekten iz Avstrije.

Za fotografsko razstavo Maks Fabiani Mirana Kambiča je posebej odprla vrata galerija sv. Donata Foto: Miran Kambic
Za fotografsko razstavo Maks Fabiani Mirana Kambiča je posebej odprla vrata galerija sv. Donata Foto: Miran Kambic

PIRAN> Devetčlanska mednarodna žirija je pod vodstvom Hrvatice Vere Grimmer letos izbirala med 36 projekti, ki so jih za nagrado Piranesi izbrali nacionalni selektorji Avstrije, Češke, Grčije, Hrvaške, Italije in Madžarske, ter med 16 študentskimi projekti z arhitekturnih fakultet iz Gradca, Splita, Zagreba, Pescare, Trsta, Ljubljane, Maribora in z Dunaja, Mednarodni študentski priznanji Piranesi 2011 sta prejela Stefan Jos za projekt Prizorišče Berlin in Michael Lammer za projekt Avditorij in kongresni center v češkem Terezinu. Obema je mentorsko podporo nudila dr. Marisol Vidal s Tehnične univerze v Gradcu.

Mednarodno priznanje Piranesi 2011 so podelili beneškemu studiu Magnani Pelzel Map za prenovo stolpa Porta Nova v Benetkah. Projekt po besedah žirije prikazuje občutljivost do zgodovinske strukture starega stolpa v beneškem Arsenalu. “Materialnost rešitve je omejena, zato da bi nemoteno prišla do izraza stara struktura. Uporaba umetne svetlobe poudarja kvalitete stare arhitekture. Minimalne, a zelo izrazite poteze izražajo zadržano, a jasno izpostavljeno stališče arhitektov, ki je spoštljivo do originalne arhitekture,” so zapisali v utemeljitvi.

Mednarodno nagrado Piranesi 2011 so prejeli avstrijski arhitekti iz Marte.Marte Architekten za Most Aflenz v manjšem avstrijskem kraju Lorüns. O njem je žirija zapisala, da je projekt sočasno prostorska skulptura in inženirski dosežek, obenem pa je arhitektura umeščena v krajino z veliko občutljivostjo: “Oblika, ki spominja na stare železniške mostove, je preoblikovana z drugim materialom in s sodobnim izrazom. Gladke površine betona so v sozvočju s krajinskimi elementi okolice. Most je v svoji zasnovi varen, obenem pa uporabnikom dopušča dojemanje naravnega prostora.”

Piranski dnevi arhitekture, ki veljajo za mednarodno arhitekturno konferenco z najstarejšo tradicijo v Evropi in v svetu, so letos potekali le v soboto. “Letošnje, 29. po vrsti, smo zaradi recesije, ki je prizadela tudi arhitekturno sfero, strnili v en dan. Vendar pa 'predah' omogoča tudi nov elan za prihodnje leto, ko bomo slovesno obeležili tridesetletnico zaporednega delovanja. Razširjen program se bo novembra 2012 pričel, tako kot se je v dobrih starih časih, že v petek popoldne,” pojasnjuje predsednica organizacijskega odbora Maja Ivanič.

Bodo pa na letošnji mednarodni arhitekturni kolokvij spominjale razstave, ki v galeriji Sv. Donata, Meduzi 2 in Galeriji Hermana Pečariča ostajajo do 13. decembra, razstave projektov, prispelih na letošnji natečaj Piranesi, pa bodo v Monfortu na ogled do 31. decembra.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano