Nažiganje s sanjavimi premori

Islandski melanholiki Sigur Rós so predsinočnjim na trg Leona Štuklja v Mariboru privabili približno 3000 obiskovalcev. V dveh urah nastopa so brez najmanjše besedice zahvale ali pozdrava, zgolj s postrockovskim ambientalnim glasbenim pejsažem, neusmiljeno, a sila prefinjeno nažigali. Z vmesnimi fazami umiritve, seveda.

Basist Georg Holm (levo) in Jónsi Foto: Biljana Pavlović
Basist Georg Holm (levo) in Jónsi Foto: Biljana Pavlović

MARIBOR>Sigur Rós od konca julija na svetovni turneji predstavljajo svoj zadnji izdelek Valtari. “Parni valjar” je zahtevnejše, introspektivno glasbeno “čtivo” in terja svoj čas, da se usidra v poslušalčeva ušesa. Zato si je marsikateri obiskovalec, ki prisega na njihova bolj “poslušljiva” dela, na mariborskem koncertu oddahnil. Islandci so namreč predstavili svoj “greatest hits” repertoar s poudarkom na najbolje sprejetih albumih, Takk (Hvala) in Agaetis Byrjun (Dober začetek). S prvega so odigrali tudi svojo najbolj znano skladbo Hoppipolla. Z nove plošče smo lahko tako slišali le dve skladbi, tudi eno izmed najboljših na albumu Varúð.

Kot predskupini Sigur Ros sta v Mariboru nastopili zelo obetavna zasedba Mojcart in ljubljanska zasedba Melodrom, ki je predstavila nekaj novega materiala. Organizatorja koncerta sta Mars festival in Maribor 2012: Evropska prestolnica kulture.

Ker na turneji ni klaviaturista Kjartana Sveinssona, ki je na albumih bedel nad orkestralnimi aranžmaji, so si Sigur Rós za letošnjo turnejo omislili razširjeno enajstčlansko koncertno zasedbo. V ozadju odra sta jih v “vilinski” opravi spremljali še godalna in pihalna sekcija, ki sta prispevali še dodaten “decibelovski” udar Jónsijevem divjem vihtenju loka na kitari in žgolečemu falzetu, neizprosnemu, a preciznemu udrihanju bobnarja (Orri Páll Dýrason) ter basovski spremljavi Georga Holma.

Po uri in pol programa so se Sigur Rós seveda brez pozdrava in zahvale izmuznili z odra, a so se kaj hitro vrnili nazaj, saj občinstvo še ni potešilo svoje lakote. V dodatku so odigrali še tri skladbe: Ekki Múkk, Glósóli in najvznemirljivejšo skladbo večera Popplagið. Pri tej je zaradi dramatičnega razpona med začetnimi milimi zvoki in divje končne eksplozije zvoka marsikoga spreletel srh. Islandcem pa so bile predsinočnjim naklonjene tudi “višje sile”, saj so le nekaj minut po koncertu mariborsko nebo prekrižale strele, in kmalu se je, kot so povedali Mariborčani, ulilo kot že dolgo ne. Veličastno.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano