Najboljši filmi leta so?

Ameriški filmski inštitut (AFI) je v ponedeljek objavil lestvico desetih najboljših filmov letošnjega leta, kar je običajno dober pokazatelj, kateri filmi bodo nominirani tudi za oskarje.

Brad Pitt je nastopil v dveh filmih, ki veljata za favorita na prihajajoči podelitvi oskarjev, in sicer v Drevesu življenja Terrencea Malicka in Zmagovalec Bennetta Millerja Foto: Fred Prouser
Brad Pitt je nastopil v dveh filmih, ki veljata za favorita na prihajajoči podelitvi oskarjev, in sicer v Drevesu življenja Terrencea Malicka in Zmagovalec Bennetta Millerja Foto: Fred Prouser

LOS ANGELES> Na seznamu sta dva filma, v katerih nastopa Brad Pitt, in sicer Zmagovalec (Moneyball) v režiji Bennetta Millerja in Drevo življenja (The Tree of Life) režiserja Terrencea Malicka. Na seznamu je tudi komedija Georgea ClooneyjaThe Descendants.

Med deset najboljših filmov letošnjega leta so se prav tako uvrstili Polnoč v Parizu (Midnight in Paris) režiserja Woodyja Allena, HugoMartina Scorsesea in Vojni konj (War Horse) Stevena Spielberga. Film, kateremu se najverjetneje obeta nominacija za oskarja, je tudi Dekle z zmajskim tatujem (The Girl with the Dragon Tatoo) Davida Fincherja.

Na seznamu desetih najboljši so še drama o državljanskih pravicah Služkinje (The Help), ki jo režijsko podpisuje Tate Taylor, politična saga J. EdgarClinta Eastwooda in Dekliščina (Bridesmaids) Paula Feiga.

Lestvica najboljših filmov leta AFI je pogosto dober pokazatelj nominacij za oskarje. Lani je bilo tako kar devet filmov z lestvice nominiranih za to najprestižnejšo nagrado v kategoriji najboljši film.

AFI je posebej nagradil tudi film The Artist (Michel Hazanavicius) in serijo filmov o Harryju Potterju.

STA


Najbolj brano