Naj slemovka je Vida Mokrin Pauer

Dobrodošli zamisli približati kulturo ljudem, istočasno pa jo pod okriljem Festivala na štengah umestiti v vse premalo rabljen veliki amfiteater Kosovelovega doma, je preboj omogočil prvi Kraški pesniški slem s kar 16 tekmovalci.

Zmagovalci prvega Kraškega pesniškega slema (od leve) Milan Šelj, Vida Mokrin Pauer in Anton Škrlj, ob njih desno David Terčon Foto: Bogdan Macarol
Zmagovalci prvega Kraškega pesniškega slema (od leve) Milan Šelj, Vida Mokrin Pauer in Anton Škrlj, ob njih desno David Terčon Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA > “Slem je poetičen slog, ki se je razvil z namenom živega nastopanja pred občinstvom in v tekmovalni areni," je David Terčon, predsednik Literarnega društva Zlati čoln Sežana predstavil idejo pesniških slemov, ki so od prve izvedbe v letu 1986 pljusknili iz Amerike tudi v Evropo. Pri izvedbi prvega Kraškega pesniškega slema sta kot ponedeljkov uvod v štiridnevni Festival na štengah združila moči literarno društvo in Kosovelov dom Sežana. Čeprav se ob obetu dežja slem ni zgodil na “štengah” amfiteatra, je bil zrak dve uri nabit z žlahtnimi besedami tudi po selitvi v Srednjo dvorano, ki je nudila 16 nastopajočim in njihovim poslušalcem še intimnejše okolje.

Pravila tekmovanja so bila enostavna: dovoljeno je bilo do pet minut recitiranja ali branja le svojih pesmi, v slovenščini, lahko pa tudi v narečju. Dovoljena je bila tudi pomoč dveh pomagačev in uporaba pripomočkov.

“Tričlanska žirija je bila pri vsakem nastopajočem posebej pozorna na kakovost recitacije, gledališkost, doživetost izvedbe in stik s poslušalci,” je povedal njen predsednik Marko Sosič. Ob širokem naboru ubesedenih tem, od osebno izpovednih do družbeno kritičnih, žirija ni imela lahke naloge, kljub temu pa so soglasno prvo mesto prisodili Vidi Mokrin Pauer iz Nove Gorice, drugi je bil Milan Šelj iz Avberja, tretji pa Anton Škrlj iz Knežaka. “Navkljub več tisoč nastopom sem tokrat imela malo treme, ker nikoli ne tekmujem. Za to priložnost sem se predstavila z izborom petih pesmi iz zadnjih treh pesmaric, sicer sem avtorica 18 knjig,” se je predstavila zmagovalka.

Festival na štengah, ki letos prvič kulturno oživlja Sežano ob občinskem prazniku, pa se je po včerajšnjem nastopu dua Bakalina prevesil v drugo polovico. Danes ob 21. uri se bodo predstavili gledališčniki KD Brce Gabrovica s komedijo Vse o ženskah, jutri pa ob isti uri sledi koncert Denis Dantas - Sons Do Brasil, ki se bo od iztekajočega poletja poslovila z vročimi brazilskimi ritmi.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano