“Zraven tudi veselo zapojemo”

Dramsko-pevska skupina Zarja se je rodila leta 2005, njeni ustanovitvi pa je botrovala želja članov in članic Društva upokojencev Ajdovščina, da bi imeli na svojih srečanjih tudi gledališke predstave. Pred sedmimi leti, ko so začeli, jih je bilo pet, danes pa v skupini deluje devet članic in dva člana.

Člani in članice Dramsko pevske skupine Zarja so predstavo Ličkanje pripravili skupaj z osnovnošolci iz Šturij Foto: Ivan Skvarča
Člani in članice Dramsko pevske skupine Zarja so predstavo Ličkanje pripravili skupaj z osnovnošolci iz Šturij Foto: Ivan Skvarča

Kot pravita mentorica Jožica Mozetič in Nevenka Vidmar, so njihovi nastopi, nad katerimi bdi tudi pobudnica skupine Metka Marušič, vselej povezani tudi s pesmijo. Članice Zarje so namreč tudi zavzete pevke, ki svoje veselje do petja združujejo v Ženskem pevskem zboru Večernica. V Dramsko pevski skupini Zarja so izjemno ponosni na sodelovanje z učenci in učenkami Osnovne šole Šturje. Doslej so skupaj pripravili dve predstavi - Bandima in Ličkanje. S slednjo so letos nastopili tudi v Cankarjevem domu na Festivalu za tretje življenjskoobdobje in zanjo prejeli priznanje za medgeneracijsko sodelovanje.

> Za nas je oder ...

“... tam kjer so gledalci, ki nam prisluhnejo in se od srca nasmejejo našim humorističnim skečem.”

> Katerih dramskih naslovov se najraje lotevate in zakaj?

“Pri srcu so nam krajša dela s humorno vsebino. Začeli smo z krajšimi dramskimi besedili, ki so bila objavljena v preteklosti, nadaljevali z besedili, ki smo jih sami dramatizirali, danes pa nastopamo z deli, ki jih pišejo člani naše dramske skupine. Vsebine so aktualne teme današnjega časa, dotikajo se medsebojnih odnosov in ohranjanje kulturne dediščine. Govorimo v narečju in zraven tudi veselo zapojemo.”

> Kateri žanr se vam zdi najbolj zahteven?

“Vsak žanr je zgodba zase, zato vsa priznanja igralcem, ki so sposobni odigrati različne vloge.”

> Kaj je doslej vaš največji uspeh?

“Za nas upokojence, ljubiteljske igralce in pevce, je uspeh, da smo toliko aktivni, da lahko prihajamo na vaje, nastopamo, razveseljujemo sebe in gledalce.”

> Kaj naredi dobro predstavo?

“Zbranost, iznajdljivost v vsakem trenutku, vloge, ki so pisane na kožo igralcu, mentor, ki dobro ve, kaj hoče z igro doseči in na igralca vpliva sproščeno. In nenazadnje, odziv gledalcev.”

> V katero gledališče se najraje odpravite?

“Ne izbiramo gledališč, pritegnejo nas dobre predstave. Radi si ogledamo predstave ljubiteljskih skupin, da vidimo, koliko napreduje ljubiteljsko gledališče in kje se lahko sami najdemo.”

> Kdo je vaš zgled, idol?

“Letos smo se udeležili gledališke delavnice, ki jo je vodila vodila priznana igralka, pesnica, gledališka pedagoginja Maja Gal Štromar. Nad njenim delom smo bili zelo navdušeni in pričakujemo skorajšnje nadaljevanje.”

> Za dobro vzdušje v skupini je najpomembneje …

“... zdravje. Če je zdravje, so tudi dobra volja, zbranost, razumevanje.”

> S katerim režiserjem si želite sodelovati?

“Želimo, da bi z nami kdaj sodeloval režiser ali igralec, ki mu je v upokojenski dobi dolgčas. Tako bi nadgradili svoje delo in si razširili obzorja.”

> Kaj želite primorskemu ljubiteljskemu gledališču v prihodnjem desetletju?

“V prihodnjem desetletju želimo primorskemu gledališču in vsem ljubiteljskim igralcem, veliko dobrih prireditev, vztrajnosti in finančnih sredstev, kajti kljub prostovoljstvu, ni mogoče vsega narediti.”MI


Najbolj brano