Tudi iz tragedije naredimo komedijo

Gledališka skupina Ga pihnemo iz Podnanosa te dni “piha” s polno paro. Za martinovo bodo namreč sovaščanom podarili novo komedijo Partnerska poroka, zato so vaje pa tudi izdelava scene in kostumov v polnem teku.

Dramska skupina Ga pihnemo iz Podnanosa  je še posebej ponosna na uprizoritev Tistega lepega dne
Dramska skupina Ga pihnemo iz Podnanosa je še posebej ponosna na uprizoritev Tistega lepega dne  

Sedemnajst članov in članic dramske skupine, ki jo vodi Mara Bratož pa namerava do junija na oder postaviti še dve predstavi - eno poučno za otroke in še eno za odrasle, ki jo bo režiral Ljubo Frelih.

Dramska skupina Ga pihnemo je organizirana v okviru Turističnega društva Podnanos. Čeprav imajo za sabo le tri leta skupnega gledališkega delovanja, pa jim je letos uspel zares velik podvig - poleti, ko je minilo pol stoletja, odkar so v njihovi vasi posneli film Tistega lepega dne, so pripravili odmeven dogodek. 50. obletnici snemanja filma so se namreč poklonili s prav posebno predstavo in domala vso vas spremenili v gledališki oder - prizore iz filma so odigrali na originalnih lokacijah. Zanimanja je bilo ogromno, članom in članicam dramske skupine pa so priskočili na pomoč tudi sovaščani - vseh igralcev je bilo kar 52.

> Oder je za nas …

“ ... prostor, kjer uresničujemo svoje želje, kjer se lahko vživimo v različne osebnosti in pokažemo tisto, kar drugje ne moremo.”

> Katerih dramskih naslovov se najraje lotevate in zakaj?

“Najraje se lotevamo dolgih komedij, saj smo radi dolgo na odru. Ljudem želimo namreč prinesti veselje, da bi se v teh časih, ki niso rožnati, čimveč smejali. Radi delamo skeče, kjer je velika možnost improvizacije. Satire so posebno zanimive, postavljene v domače okolje so prav smešne. Sicer pa tudi iz tragedije naredimo komedijo.”

> Kateri žanr se vam zdi najbolj zahteven?

“Lotevamo se komedij, saj se nam zdi primeren žanr za resne in težke čase. Delamo pa jih v narečju, saj nam je to najlepše. Komedije pa so večkrat tudi za odrom, naša režiserka lahko o tem marsikaj pove.”

> Kaj je doslej vaš največji uspeh?

“Zagotovo predstava Tistega lepega dne, ki smo jo igrali kar tri dni zaporedoma, vsak dan po deset predstav. Prišlo je res veliko gledalcev, pa še vreme nam je bilo naklonjeno.”

> Kaj naredi dobro predstavo?

“Menimo, da stik z gledalci in dober odziv občinstva med predstavo. Seveda pa brez premišljene režije in dobre volje ne gre.”

>V katero gledališče se najraje odpravite?

“V novogoriško. Sicer pa radi obiskujemo predstave ljubiteljskih gledališč v okolici, da se kaj novega naučimo, pa potem na vajah o tem razpravljamo.”

> Kdo je vaš zgled, idol?

“Iztok Mlakar, Jure Ivanušič in Lara Jankovič se nam zdijo izvrstni. Tudi tako, da med igro opazuješ igralca, se je mogoče marsikaj naučiti.”

> Za dobro vzdušje v skupini je najpomembneje …

“ ... razumevanje, veliko smeha pa tudi sprejemanje drugega. Pomemben je odkrit pogovor pa tudi dobra volja, disciplina in ' fajn klapa'.”

> S katerim režiserjem si želite sodelovati?

“S kakšnim mladim, mogoče z Žigo Vircem.”

> Kaj želite primorskemu ljubiteljskemu gledališču v prihodnjem desetletju?

“Z enakim tempom naprej! Vsem, ki se ukvarjamo z ljubiteljskim gledališčem, želimo, da bi vztrajali, da nas recesija ne bi odnesla in da bi imeli veliko podmladka.”

MI


Najbolj brano