“Oder ostri našo ustvarjalnost”

V Neblu je gledališka dejavnost spet vzbrstela pred enajstimi leti. Takrat je skupina zanesenjakov ob krajevnem prazniku pripravila predstavo in rodilo se je Igralsko društvo amaterska skupina (IDAS) Neblo. Od leta 2001 pa do danes so na oder postavili deset predstav, ob njih pa še celo vrsto skečev.

Gledališčniki IDAS Neblo v  predstavi Za eno uro doktor
Gledališčniki IDAS Neblo v predstavi Za eno uro doktor 

Predsednica Igralskega društva amaterska skupina Neblo je Alda Grudina, 15-članska skupina pa je generacijsko pisana - stari so od 19 do 62 let, opravljajo različne mogoče poklice - od medicinske sestre do vinarke - in ponosno poudarijo: “Vsi smo Brici.”

> Oder je za nas ...

“ ... prostor za sprostitev, druženje, preverjanje in dokazovanje naših sposobnosti, ki zanimivo, včasih tudi presegajo naša pričakovanja. Je prostor, kjer oblikujemo in ostrimo našo ustvarjalnost.”

> Katerih dramskih na-slovov se najraje lotevate in zakaj?

“Doslej smo posegali izključno po komedijah. V začetku zlasti po enodejankah s komičnimi prigodami preprostih ljudi, ki so bile napisane v začetku prejšnjega stoletja. Ugotavljali smo, da je v veliko primerih njihova sporočilnost aktualna tudi danes. V teh časih, ki niso ravno rožnati, želimo naše zveste obiskovalce razveseliti in nasmejati, pri čemer pogosto uporabljamo tudi narečje.”

> Kateri žanr se vam zdi najbolj zahteven?

“Nobenega žanra ne podcenjujemo. Vsaka vloga, ne glede na žanr, zahteva maksimalno koncentracijo in angažiranost.”

> Kaj je doslej vaš največji uspeh?

“Naš največji uspeh je polna dvorana nasmejanih gledalcev. Dodatna potrditev našega uspešnega dela je Linhartovo priznanje za najboljšo žensko vlogo severne Primorske v lanskem letu ter nastop naše skupine na odru SNG Nova Gorica. Zelo smo se razveselili tudi občinskega priznanja Občine Brda v letošnjem letu.”

> Kaj naredi dobro pred stavo?

“Dobra medsebojna kemija, ljubezen in predanost delu. Tekst, ki je pisan na kožo igralcev, in dobra režija.”

> V katero gledališče se najraje odpravite?

“Najraje v SNG Nova Gorica in na gledališke predstave ljubiteljskih gledaliških skupin, kjer lahko spremljamo delo ostalih in se primerjamo z njimi.”

> Kdo je vaš zgled, idol?

“V številni skupini ima vsakdo svoje idole, po katerih se zgledujemo in se poskušamo od njih čim več naučiti.”

> Za dobro vzdušje v skupini je najpomembneje …

“Za dobro vzdušje je pomembno prilagajanje in medsebojno razumevanje ter sledenje jasno zastavljenemu cilju.”

> S katerim režiserjem si želite sodelovati?

“Dolga leta smo vadili sami. Pri zadnjih dveh predstavah nam je priskočila na pomoč odlična igralka SNG Nova Gorica, Ana Facchini in prinesla novega vetra v naša jadra. Z njo želimo sodelovati tudi v bodoče.”

> Kaj želite primorskemu ljubiteljskemu gledališču v prihodnjem desetletju?

“Veliko dobrih iger, dobre volje in moči za vztrajanje pri tej ljubiteljski dejavnosti.”MI


Najbolj brano