Nasmejati občinstvo ni lahka naloga

Kulturno društvo Grgar ima v svojem “rojstnem listu” zapisano letnico 1984, prvo predstavo, enodejanko Branislava Nušića Oblast, pa so na oder postavili že leto prej. Vrsto let je njihovo gledališko ustvarjalnost usmerjala igralka Berta Ukmar, o tem, kako plodno je bilo njihovo gledališko raziskovanje, pa najbolje govori podatek, da so v eni sezoni na oder postavili kar tri premiere.

Člani in članice kulturnega društva Grgar so posebej ponosni na predstavo Ljubjezen, uojska, lakota, ki so jo uprizorili več kot dvajsetkrat Foto: Cubej
Člani in članice kulturnega društva Grgar so posebej ponosni na predstavo Ljubjezen, uojska, lakota, ki so jo uprizorili več kot dvajsetkrat Foto: Cubej

Med naslovi, ki so se jih lotevali, je veliko del iz svetovne in slovenske dramske zakladnice, posebno pozornost pa namenjajo tudi mladim gledališkim ustvarjalcem. Pred desetimi leti so namreč v želji, da bi mladim ponudili kakovostno zapolnitev prostega časa, ustanovili Mladi oder. V zadnjem desetletju je njihov hišni režiser Radoš Bolčina, sicer igralec SNG Nova Gorica. Kot pravi predsednik Kulturnega društva Grgar, Matej Čubej, v društvu danes deluje 50 ljubiteljskih gledališčnikov, v 28 letih pa so na odrske deske postavili 26 predstav in z njimi gostovali po vsej Sloveniji in v zamejstvu.

> Oder je za nas ...

“... prostor, kjer lahko pokažemo svojo ustvarjalnost in počnemo stvari, ki si jih v realnem življenju ne upamo, ne znamo ali ne moremo privoščiti.”

> Katerih dramskih naslovov se najraje lotevate in zakaj?

“Pred vsako odločitvijo za novo predstavo se spopadamo s tem vprašanjem. Težko je najti delo, ki ustreza številčnosti in slogu naše skupine. Naša zadnja predstava 'Poruoka sz Matildu' je avtorsko delo našega režiserja Radoša Bolčine.”

> Kateri žanr se vam zdi najbolj zahteven?

“Vsak žanr je po svoje zahteven. Čeprav se mogoče zdi, da je lahko izvabiti smeh iz ljudi, to ni tako preprosto, še posebej, če komedija ni na prvo žogo.”

> Kaj je doslej vaš največji uspeh?

“Vsaka naša premiera je za nas in naš kraj največji uspeh. Pohvalimo se še lahko z občinsko nagrado Mestne občine Nova Gorica ob 25-letnici delovanja društva in nagradama, ki smo ju prejeli na območnem Linhartovem srečanju.”

> Kaj naredi dobro predstavo?

“Dobro predstavo naredijo dobro izdelani liki, energija med soigralci na odru in odzivno občinstvo.”

> V katero gledališče se najraje odpravite?

“V vsako, kjer imajo na sporedu dobro predstavo. Sami najraje nastopamo pred domačim občinstvom, ne branimo pa se nastopov na velikem odru SNG Nova Gorica.”

> Kdo je vaš zgled, idol?“Usak po soje.”

> Za dobro vzdušje v skupini je najpomembneje …“Točnost prihodov na vaje ter znanje besedila.”

> S katerim režiserjem si želite sodelovati?

“Že skoraj deset let sodelujemo z akademskim igralcem Radošem Bolčino. Glede na uspešno skupno prehojeno pot si želimo sodelovanja z njim tudi v prihodnje.”

Kaj želite primorskemu ljubiteljskemu gledališču v prihodnjem desetletju?

“Čimveč medsebojnega sodelovanja, veliko predstav, večjo prepoznavnost, veliko uspehov, višjo finančno podporo, zadovoljno in številno občinstvo.”

MI


Najbolj brano