Najbolj zabavno je v zakulisju

Člani in članice Kulturnega društva Grad Dolnji Zemon v teh dneh snujejo novo predstavo. Letos namreč praznujejo desetletnico delovanja in v svoje delo vlagajo še več zagnanosti kot sicer. Tako kot v minulih sezonah, bodo tudi letos pripravili predstavo za otroke in jo uprizorili na Miklavževo, seveda pa tudi odraslih ljubiteljev gledališča ne bodo pustili na cedilu.

Komedijo Ohcet bo člani in članice Kulturnega društva Grad Dolnji Zemon igrajo z velikim veseljem  Foto: Dušan Grmšek
Komedijo Ohcet bo člani in članice Kulturnega društva Grad Dolnji Zemon igrajo z velikim veseljem  Foto: Dušan Grmšek

Kot pravi Primož Rojc, trenutno še ne vedo, katerega dela se bodo lotili. Doslej so bile njihov zaščitni znak predstave, napisane in odigrane v zemonskem narečju: Vol je vol…, U babi je hudič, Vraže in Ohcet bo. Naklonjenost in zavezanost gledališču pa je v Dolnjemu Zemonu doma že dolgo - mladi s svojim delom člani Kulturnega društva Grad namreč ohranjajo tradicijo, ki se je v vasi začela že pred drugo svetovno vojno.

> Oder je za nas …

“... prostor, kjer se po vsakokratni začetni tremi sprostimo in uživamo ter kjer pokažemo, kaj smo pripravili.”

> Katerih dramskih naslovov se najraje lotevate in zakaj?

“Gledališke igre, ki smo jih uprizorili doslej, smo s skupnimi močmi napisali sami. Vse štiri so bile komedije, napisane in odigrane v zemonskem narečju. V prihodnje pa bi se radi lotili kakšne komedije iz svetovne ali pa slovenske zakladnice. Ta hip še iščemo takšno, ki bo najbolj po naši meri.”

> Kateri žanr se vam zdi najbolj zahteven?

“Doslej smo se preizkusili v komediji in v predstavah za otroke. Vsak od teh žanrov je po svoje zahteven: otroške igre morajo otroke takoj pritegniti, kar ni lahko, komedija pa ima veliko konkurenco, saj se večina ljubiteljskih skupin loteva te zvrsti. Mogoče je najbolj zahtevno to, da mora biti vsaka naslednja predstava boljša od prejšnje.”

> Kaj je doslej vaš največji uspeh?

“Zagotovo bronasto priznanje občine Ilirska Bistrica in večkrat razprodana in nabito polni dvorani Doma na Vidmu in Grada na Dolnjem Zemonu.”

> Kaj naredi dobro predstavo?

“Naša najboljša predstava doslej je bila 'Ohcet bo', v kateri je ogromno situacijske komike. Zdi se nam, da je prav ta bistven element za dobro predstavo oziroma komedijo. Zagotovo pa je prvi korak k dobri predstavi že izbira igre.”

> V katero gledališče se najraje odpravite?

“Z veseljem si ogledamo predstave, ki so na sporedu kulturnih domov v Sežani, Postojni in seveda v Ilirski Bistrici.”

> Kdo je vaš zgled, idol?“Naš zgled so zagotovo uspešne generacije Zemoncev, ki so delovali in igrali pred nami.”

> Za dobro vzdušje v skupini je najpomembneje …“... da se igralci med seboj razumejo in zabavajo na odru, še bolj pa na vajah in v zakulisju, kjer je pravzaprav največ zabave.”

> S katerim režiserjem si želite sodelovati?

“Doslej je vse naše igre uspešno režirala domačinka in članica društva Iris Dovgan Primc in to sodelovanje si želimo ohraniti tudi v prihodnje.”

> Kaj želite primorskemu ljubiteljskemu gledališču v prihodnjem desetletju?

“Primorskemu ljubiteljskemu gledališču želimo, da bi se uspelo obdržati tudi v teh časih, ko je težko mlade animirati in spodbujati k društvenemu delu, da bi veliko več ljudi stopilo skupaj in ustvarjalo v društvih, ki so največkrat edini motor dogajanja in kulture na vaseh.” MI


Najbolj brano