Nad krizo z veseljem in humorjem

Tragikomedija Kontrabant čez Idrijo je krstna predstava Gledališke skupine Globočak s Kambreškega. Prav z njo so namreč pred desetimi leti začeli druženje z “deskami, ki pomenijo življenje.” Predstava je doživela več trideset ponovitev, kot pravi Miran Melink, pa imajo nanjo še posebej lepe spomine, saj so jo igrali skupaj z ljubiteljskimi gledališčniki iz Benečije.

Gledališka skupina Globočak s Kambreškega je v minuli sezoni na oder postavila komedijo Na kmetih  Foto: Arhiv Skupine
Gledališka skupina Globočak s Kambreškega je v minuli sezoni na oder postavila komedijo Na kmetih  Foto: Arhiv Skupine

Gledališka skupina Globočak vsako leto pripravi po eno novo predstavo, v minuli sezoni so v režiji Ane Facchini na oder postavili komedijo Na kmetih Vinka Möderndorferja. Člani skupine prihajajo iz različnih koncev: z Livškega in Kobariškega, z Ročinja, Srednjega, Kambreškega in od drugod. “In prav to daje skupini poseben ton in mešanico domačih narečij,” je prepričan Miran Melink.

> Oder je za nas …

“... prostor kjer uživamo v svojih sanjah, se zabavamo in sproščamo pozitivno energijo. Je kraj, kjer je trud celotne skupine poplačan z velikim zadovoljstvom in srečo.”

> Katerih dramskih naslovov se najraje lotevate in zakaj?

“Najraje se odločamo za komedije s podeželskim pridihom in v domačem narečju - zdi se nam, da je to gledalcem blizu in ne glede na čas dogajanja nasmeji občinstvo. V takih gledaliških delih se odlično znajdemo in jih odigramo naravno in doživeto, brez kakšnih igranih pretvarjanj.”

> Kateri žanr se vam zdi najbolj zahteven?

“Vsak žanr je po svoje zahteven in od igralcev terja specifično poznavanje situacije.”

> Kaj je doslej vaš največji uspeh?

“Polne dvorane nasmejanih in zadovoljnih gledalcev na več kot sto predstavah doma in v zamejstvu. Posebej pa smo ponosni tudi na dobrodelne predstave, izkupček katerih namenimo tistim, ki potrebujejo pomoč.”

> Kaj naredi dobro predstavo?

“Veliko pozitivne energije na odrskih deskah, dinamično dogajanje, naravno, občuteno in doživeto odigrane vloge ter seveda zadovoljno občinstvo.”

> V katero gledališče se najraje odpravite?

“Radi obiščemo predstave ljubiteljskih gledališč ki nastopajo v naši okolici, da lahko primerjamo svoj napredek in se naučimo česa novega. Sicer pa imajo nekateri člani abonma v SNG Nova Gorica.”

> Kdo je vaš zgled, idol?

“Naša skupina nima posebnega idola. Vedno znova pa smo navdušeni nad dobro izvedenimi predstavami.”

> Za dobro vzdušje v skupini je najpomembneje …

“Predvsem medsebojno spoštovanje in razumevanje med člani skupine. Iskren prijateljski odnos je v skupini, kjer vsi sodelujemo brezplačno, osnovni temelj pravega vzdušja. Ob vajah in nastopih si je treba vzeti čas tudi za prijetno druženje in nazdraviti ter pripraviti majhna presenečenja ob osebnih praznikih članov skupine.”

> S katerim režiserjem si želite sodelovati?

“Odlično smo se ujeli z režiserko naših zadnjih treh predstav - igralko SNG Nova Gorica Ano Facchini. Prepričani smo, da ima še veliko izvirnih idej in zamisli, ki jih bomo skupaj uresničili.”

>Kaj želite primorskemu ljubiteljskemu gledališču v prihodnjem desetletju?

“Pogumno in nepopustljivo vztrajanje, veselje in obilo humorja na odrskih deskah. Tako bo vsem obiskovalcem predstav in tudi nam laže prebroditi trenutne črne krizne čase.”MI


Najbolj brano