“Če bo špičasto, bodo vile, če bo ploščato, bo lopata”

Dramska skupina Kulturnega športnega in turističnega društva Prešnica je nastala po naključju. Leta 2004 je vaška mladež ob 700. obletnici prve omembe vasi namreč uprizorila skeč in občinstvo tako navdušila, da jih niso spustili z odra.

Dramska skupina Kulturnega športnega in turističnega društva Prešnica po uspešni uprizoritvi glasbene veseloigre Ku lwnca pade na tjrmin ali Ljubezen podira mejnike  Foto: Arhiv Ds Prešnica
Dramska skupina Kulturnega športnega in turističnega društva Prešnica po uspešni uprizoritvi glasbene veseloigre Ku lwnca pade na tjrmin ali Ljubezen podira mejnike  Foto: Arhiv Ds Prešnica

Od takrat delujejo kot skupina, ki jo poleg želje po nastopanju povezuje predvsem veselje do druženja. Uprizarjajo skeče in komedije, največ pa jih pride iz “delavnice” Marka Memona, ki v skupini tudi nastopa. Njegovi soigralci pravijo, da doslej sicer še ni dočakal nobene igre takšne, kot jo je napisal, saj mu jo vedno malce priredijo - vsak od igralcev namreč doda nekaj svojega.

Poleg tega, da se njeni člani izjemno radi hecajo, ima Dramska skupina Kulturnega športnega in turističnega društva Prešnica še eno posebnost. Njihove predstave vedno spremlja glasba v živo - zanjo pa skrbi (prav tako vaška) zasedba WW Tele. Trenutno nastopajo z glasbeno veseloigro Ku lwnca pade na tjrmin ali Ljubezen podira mejnike v režiji Zvonke Radojević, o svojih načrtih za prihodnost pa pravijo: “Seveda jih imamo, a so še vroči pod kovačevim kladivom. Ali kot bi rekli v Butalah: 'če bo špičasto, bodo vile, če bo ploščato, bo lopata. Pustite se presenetiti!”

Oder je za nas …

“ ... moški del skupine ga doživlja kot seksi ženo, ženski pa kot moškega, ki kuha.”

> Katerih dramskih naslovov se najraje lotevate in zakaj?

“Naslovi se lotevajo nas.”

> Kateri žanr se vam zdi najbolj zahteven?

“Kaj je to žanr?”

> Kaj je doslej vaš največji uspeh?

“Da pridemo na vaje z manj kot polurno zamudo. Takoj za tem pa si štejemo kot uspeh polno in do solz nasmejano dvorano.”

> Kaj naredi dobro predstavo?

“Želja po prohibiciji.”

>V katero gledališče se najraje odpravite?

“V tisto, kjer nam dajo za jest, za pit in 500 evrov, da lahko igramo zastonj do jutra.”

> Kdo je vaš zgled, idol?

“Ken in Barbie.”

> Za dobro vzdušje v skupini je najpomembneje …

“... dobra letina in zdravo blago v štali.”

> S katerim režiserjem si želite sodelovati?

“Žal si nobeden ne želi z sodelovati nami.”

> Kaj želite primorskemu ljubiteljskemu gledališču v prihodnjem desetletju?

“Dovolite nam, da pozdravimo vse tiste, ki se kakorkoli, posredno ali neposredno z veseljem ali pod prisilo, s koso ali z motiko ukvarjajo z ljubiteljskim gledališčem na Primorskem. Želimo si večjo vključenost ljubiteljskega gledališča v vsakdanje življenje, saj se na odru vse zgodbe stikajo v neki točki, se prepletajo in zapletajo, a na koncu tudi razpletejo. Zapletena življenjska filozofija, prek katere moramo vsi in ki si jo lahko ogledate na vsakem ljubiteljskem odru. Želimo si, da se čim prej vidimo.”

MI


Najbolj brano